Toegankelijkheid

Skip to main content

Familie Robinson, De (1985-1986)

De Familie RobinsonDeze serie vindt zijn oorsprong in het boek 'Der Schweizerische Robinson' dat begin negentiende eeuw door de Zwitserse pastoor Johann David Wyss geschreven werd. In 1812 werd het door zijn zoon Rudolf aangepast en uitgegeven. Het verhaal, over een gezin dat schipbreuk lijdt, paste perfect bij de literaire rage van toen want, in gang gezet door Daniel Defoe en zijn boek 'Robinson Crusoë', waren schipbreuken en onbewoonde eilanden populaire thema's. De Nederlandse editie van het boek, dat in 1813 verscheen, kreeg daarom ook de titel 'De Zwitsersche Robinson Crusoë'.

De Familie RobinsonIn 1947 werd de titel gewijzigd in 'De Zwitserse Robinson' en in 1974 in 'De Zwitserse familie Robinson'. Begin jaren '80 besloot het Japanse animatieconcern Nippon om een tekenfilmserie te maken gebaseerd op het boek van Wyss. Er werden enkele veranderingen in het verhaal aangebracht, zo werden de vier zoons uit het boek twee zoons en een dochter, uit wiens oogpunt het verhaal ook wordt verteld. De bedoeling van de tekenfilm was dat de kijkers in zouden zien dat een hechte familieband van groot belang is en dat zij respect voor de natuur zouden krijgen. In 1981 was de tekenfilm klaar en nog datzelfde jaar won het een belangrijke Japanse prijs op het gebied van kindertelevisie.

De Familie RobinsonVrijwel alle Europese landen kochten de serie aan en ook in Amerika is de tekenfilm uitgezonden. Het verhaal gaat over de Zwitserse familie Robinson uit Bern, bestaande uit vader Ernst, moeder Miriam, oudste zoon Hans, dochter Sanne en jongste zoon Bastiaan. Ernst Robinson is arts en krijgt op een dag een brief van een vriend uit Australië, met de vraag om naar zijn land komen omdat er een gebrek aan artsen is. De familie gaat op weg, maar komt op de Grote Oceaan in een storm terecht en het schip begint langzaam te zinken. Terwijl de andere passagiers in de reddingsboten stappen blijkt Hans onvindbaar.

De rest van de familie besluit alleen achter op het zinkende schip te blijven. Hans wordt net op tijd gevonden, hij was over boord geslagen en hield zich vast aan een afgebroken mast. Van de restanten van het schip wordt een vlot gebouwd en wonder boven wonder spoelt de hele familie samen enkele dieren levend aan op een onbewoond eiland. De avontuurlijke Sanne vindt het heerlijk om het eiland te ontdekken en vindt een nieuw huisdier in Landy, een koeskoes. Maar hoe komt de familie nu in Australië?

 
 

Informatie

Aantal afleveringen
50

Uitgezonden door
EO (3 oktober 1985 - 25 december 1986 / 1 oktober 1992 - 17 november 1993)
Kindernet (1 maart 1988 - 6 november 1992)

Originele/alternatieve titel
Kazoku Robinson hyôryûki-fushigina shima no Flone
The Swiss family Robinson: Flone of the mysterious island
De Zwitserse Familie Robinson

Creatie
Johann David Wyss (boek "Der Schweizerische Robinson, oder der schriffbruchige Schweizerprediger und seine Familie")

Scenario
Shôzô Matsuda

Ontwerp personages
Shuichi Seki

Ontwerp decors
Masahiro Ioka

Muziek
Katsuhisa Hattori
Kôichi Sakata

Regie
Oshirô Koroda

Producent
Koichi Motohashi

Teksten en regie Nederlandse versie
Tony Dirne

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 maart 2014

© Nippon Animation/Just Entertainment

1985, Jaren 80, Jaren 90, Kindernet, EO