Toegankelijkheid

Skip to main content

Are you afraid of the dark? (1995-2001)

Are you afraid of the dark?Spannende verhalen vertellen rond een knapperend kampvuur. Het is een eeuwenoud concept, maar ondanks dat interessant genoeg voor jeugdtelevisie. Dat dachten een drietal productiehuizen uit Amerika en Canada, toen zij begin jaren negentig deze serie op de buis brachten. Iedere aflevering begint met de samenkomst van "The Midnight Society", een geheim genootschap dat elke zaterdagnacht in het bos rond een kampvuur bijeenkomt. De groep bestaat uit de tieners Betty-Ann, Eric, Kirsten, David, Kiki, Frank en Gary, die elkaar met bloedstollende verhalen de stuipen op het lijf proberen te jagen. Gary is de leider van het stel, en bepaalt wie zijn verhaal mag vertellen.

Are you afraid of the dark?De uitverkorene gooit vervolgens wat zand in het vuur, geeft een naam aan zijn verzinsel, en de kijker wordt vervolgens getuige van het verhaal. De onderwerpen zijn steeds verschillend maar hebben één ding gemeen: alle gaan over spookachtige bovennatuurlijke zaken. De geest van een dode clown die rondwaart over een kermis, waterdemonen die een oude man lastigvallen en meer van dergelijke verhalen bepalen de sfeer van de serie. Iedere aflevering bood de kijker een nieuw verhaal met andere personages, waardoor er ook telkens gebruikt gemaakt werd van nieuwe acteurs. Alleen de "The Midnight Society" zelf bestond iedere aflevering uit dezelfde personen.

Are you afraid of the dark?Na enkele seizoenen was ook hier enig verloop te bespeuren. Zo werden Tucker, Sam en Stig aan de cast toegevoegd, nadat Eric, Kristen en David besloten hadden de nachtelijke bijeenkomsten voor gezien te houden. Uiteindelijk heeft de serie vijf seizoenen geduurd, elk met dertien (13!) afleveringen. In 1999 besloot men hier nog vier seizoenen aan toe te voegen. Van de originele cast was Tucker de enige die terugkeerde. Het genootschap werd daarom aangevuld met Quinn, Megan, Andy en Vange. De nieuwe serie werd met minder enthousiasme ontvangen en in het negende seizoen besloot men na vier afleveringen te stoppen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
115 (serie 1: 65 + serie 2: 50)

Uitgezonden door
RTL 4 (11 november 1995 - 29 september 2001)
Yorin (12 oktober 2001 - 25 oktober 2003)

Scenario
Alison Lea Bingeman
Will Dixon
Naomi Janzen
Michael Kevis
D.J. MacHale
Scott Peters
David Preston
Gerald Wexler

Muziek
Jeff Fisher

Regie
Will Dixon
Jacques Laberge
D.J. MacHale
Scott Peters
Craig Pryce
David Winning

Producenten
Jean-Marie Comeau
D.J. MacHale

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 27 januari 2006
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© Cinar Productions/Nickelodeon Network/YTV

RTL 4, Jaren 90, Yorin, 1995