Toegankelijkheid

Skip to main content

Herman van Veen, De wonderlijke avonturen van (1979)

De Wonderlijke avonturen van Herman van VeenHoewel het lijkt dat deze serie voor Nederland gemaakt werd is het de Bayerische Rundfunk die samen met Herman deze serie speciaal voor de Duitse jeugd produceerde. Onder de titel Die seltsamen Abenteuer des Herman van Veen werd het daar in 1977 uitgezonden. Twee jaar later zond in Nederland de KRO de nagesynchroneerde versie uit als De wonderlijke avonturen van Herman van Veen. Het verhaal begint met Els, een jong meisje dat in de stromende regen op zoek gaat naar de Professor-Prokulatis-Kragedatus-Strasse. Na lang zoeken en veel rondvragen komt zij uiteindelijk aan bij de molen van Herman waar de deur op een kier staat maar er niemand thuis is.

De Wonderlijke avonturen van Herman van VeenDeze molen, waarin Herman samen met zijn vrouw Marlous en acht vrienden woont, heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Behalve dat deze midden in de stad tussen de torenflats staat, kan de molen ook vliegen en hangt vol met toverschilderijen. Herman kan deze schilderijen tot leven brengen zodat hij door de tijd kan reizen. Dit brengt hem in zes afleveringen naar de Sahara, de toekomst, de middeleeuwen, de jaren vijftig, het land van de geesten en naar vandaag. Els besluit na lang roepen naar binnen te gaan, komt zo bij één van de schilderijen terecht die tot leven is gekomen en besluit daarna door het schilderij te kruipen.

Hierdoor belandt ze bij Herman in de Sahara en kan het wonderlijke avontuur beginnen... Van de liedjes uit deze serie is "Opzij" het bekendste nummer. Het stond destijds acht weken in de Top 40 en haalde als hoogste positie de elfde plaats.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
KRO (9 februari - 16 maart 1979)

Originele titel
Die seltsamen Abenteuer des Herman van Veen

Creatie
Herman van Veen

Scenario
Heinz Lindner
Hanns Helmut Böck

Muziek
Herman van Veen
Erik van der Wurff

Regie
Heinz Lindner

Nederlandse nasynchronisatie
Han Peekel
Piet van Hest

 


Publicatiedatum: 16 maart 2010
Laatste aanvulling: 11 juli 2013

© Harlekijn Holland/KRO/Bayerische Rundfunk/Van Genderen Filmprodukties

KRO, 1979, Jaren 70, Herman van Veen, Ger Smit, Marlous Fluitsma, Michiel Kerbosch