Toegankelijkheid

Skip to main content

Wereld rond in 80 dagen, De (1980-1981)

De wereld rond in 80 dagenVan alle boeken die Jules Verne schreef is 'De reis om de wereld in 80 dagen' één van de bekendste. Het verhaal, oorspronkelijk in 1873 uitgegeven, werd in 1914 voor het eerst verfilmd en de Vlaamse televisie maakte er al in 1957 een televisieserie van. De eerste tekenfilmversie dateert van 1938, maar zou nooit voltooid worden. Dat gebeurde wel met deze Australische serie uit 1972, die acht jaar later ook in Nederland werd uitgezonden. Het verhaal is een vrije bewerking van het oorspronkelijke boek, waarin de rijke Engelsman Phileas Fogg een weddenschap aangaat met leden van de Reform Club om in 80 dagen rond de wereld te reizen. Als hem dat lukt wint hij 20.000 pond.

De wereld rond in 80 dagenIn de tekenfilm wordt dat bedrag ook genoemd, maar gaat Fogg de weddenschap aan met lord Maze die hem uitdaagt. Hij niet wil dat Fogg met zijn nichtje Belinda trouwt maar belooft dat hij zijn toestemming geeft als het lukt om binnen 80 dagen een reis om de wereld te maken. Rond 1870 was dat absoluut een uitdaging omdat het vliegtuig nog niet was uitgevonden. Wel werden er steeds meer treinnetwerken met elkaar verbonden en was het Suezkanaal zojuist gereed gekomen. Vergezeld van zijn Franse bediende Jean Passepartout en het aapje Toto vertrekt Phileas Fog richting het vaste land van Europa.

Wat zij niet weten is dat lord Maze Mr. Fix heeft ingehuurd om hun reis te saboteren. Dit personage komt ook in het boek voor, maar dan als detective van Scotland Yard die denkt dat Fogg een bankovervaller is. Ondanks de tegenwerking van Mr. Fix weet het gezelschap onder andere per boot, trein en zelfs per olifant de reis in precies 80 dagen te voltooien. In de eerste aflevering hebben Fogg en Passepartout een ontmoeting met koningin Victoria. Om haar het doel van hun reis uit te leggen zingen ze de aanstekelijke begintune van de serie.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
16

Uitgezonden door
VARA (1 oktober 1980 - 23 juli 1981)

Originele/alternative titel
Around the world in eighty days
Een reis rond de wereld in 80 dagen

Creatie
Jules Verne (boek "Le tour du monde en quatre-vingts jours")

Scenario
Chet Stover

Ontwerp personages
Robbert Smit
Alex Nicholas
Bruce Davis

Muziek
John Sangster

Regie
Leif Gram
Richard Slapezynski

Producent
Walter J. Hucker

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 14 mei 2013

© Air Programs International

VARA, Jaren 80, 1980