Toegankelijkheid

Skip to main content

She-Ra Princess of Power (1986)

She-ra Princess of PowerSpeelgoedfabrikant Mattel was aangenaam verrast door het succes van He-Man and the Masters of the Universe, die vooral bij jongens populair was. Om ook meisjes te interesseren voor de actiefiguren werd er een tweede tekenfilm bedacht met een heldin in de hoofdrol. Dat werd She-Ra, de tweelingzus van He-Man, die net als hij een dubbele persoonlijkheid heeft. Achter de superheldin gaat prinses Adora schuil, die vlak naar haar geboorte werd ontvoerd en betoverd door de gemene Hordak. Hij voert een schrikbewind over het land Etheria. Maar dankzij haar broer, die haar een magisch zwaard heeft gegeven, is de betovering verbroken.

She-ra Princess of PowerSindsdien voert Adora als She-Ra een groep rebellen aan. Wanneer Adora in She-Ra verandert, transformeert haar witte paard Spirit in de vliegende eenhoorn Swift Wind. Ook het klunzige heksje Madame Razz en het lichtorakel Light Hope weten dat She-Ra eigenlijk Adora is, net als Kowl, half uil en half koala, die met zijn gekleurde oren kan vliegen. De rebellengroep die het opneemt tegen Hordak en zijn handlangers is opgericht door Bow, die zoals zijn naam al verraadt een meester met pijl en boog is, samen met prinses Glimmer. Zij bezit magische krachten en kan licht toveren uit haar handen. Haar moeder is koningin Angella die dankzij haar vleugels kan vliegen.

She-ra Princess of PowerAndere leden van de Great Rebellion zijn onder andere Frosta, die sneeuw en ijs kan toveren, koningin en tovenares Castaspella en Mermista, een zeemeermin die zichzelf tot mens kan transformeren. In elke aflevering zat ook een kijkspelletje: ergens zat het wezentje Loo-Kee verborgen. Aan het einde liet hij zien waar hij verstopt zat. Ook vertelde hij wat de moraal van het verhaal was, want iedere uitzending had een boodschap, bijvoorbeeld dat liegen niet goed is of dat vrienden belangrijk zijn. Toen er in 2002 een nieuwe reeks avonturen van He-Man gemaakt werd, ontstond ook het plan om in de derde reeks She-Ra opnieuw te introduceren.

Het bleef bij ideeën, omdat de kijkcijfersin Amerika tegenvielen werd de serie na twee seizoenen stopgezet. Wel werd er van She-Ra een nieuw actiefiguur uitgebracht.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
93 (16 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
Veronica (1 maart - 27 september 1986)
Sky Channel (19 juli - 30 augustus 1987 / 29 maart - 14 april 1988)

Scenario
Michael Straczynski
Larry DiTillio
Bob Forward
Francis Moss
Don Heckman
Carol Baxter

Ontwerp personages
Diane Keener
Herb Hazelton
Carol Lundberg

Ontwerp decors
John Howley
Lorenzo Martinez
Ann Guenther
Ruben Chavez

Muziek
Shuki Levy
Haïm Saban
Erika Lane

Regie
Tom Tataranowicz
Ed Friedman
Bill Reed
Tom Sito
Richard Trueblood
Ernie Schmidt
Mark Glamack

Producenten
Norm Prescott
Lou Scheimer

 


Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal voor de scan van de videohoes

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 7 juli 2013

© Filmation

Veronica, Jaren 80, 1986, Sky Channel