Toegankelijkheid

Skip to main content

He-Man and the Masters of the Universe (1985-1986)

He-Man and the Masters of the UniverseIn 1981 bracht speelgoedfabrikant Mattel een reeks actiefiguren op de markt onder de naam Masters of the Universe. Bij elk actiefiguur zat een stripboekje, waarin de held zijn avonturen beleefde die konden worden nagespeeld. Geruchten doen de ronde dat Mattel de figurenreeks vooral had gebaseerd op de Arnold Schwarzeneggerfilm 'Conan the Barbarian', maar dat is door de fabrikant altijd ontkend. De hoofdrol wordt gespeeld door prins Adam van het koninkrijk Eternia, zoon van koning Randor en koningin Marlena. Adam woont in het kasteel Grayskull en heeft ook een huisdier, de groengele tijger Cringer die zeer bangig aangelegd blijkt te zijn.

He-Man and the Masters of the UniverseOok wordt Grayskull bewoond door de Sorceress, een tovenares die half vrouw half vogel is en magische krachten bezit waarmee zij het kasteel beschermt. Zo geeft zij prins Adam op een dag een bijzonder zwaard. Als hij dit zwaard in lucht houdt, en de magische woorden "by the power of Grayskull" roept, verandert hij in zijn gespierde alter ego He-Man en de bange Cringer transformeert in de moedige Battle-Cat. Samen met zijn bondgenoten She-Ra, Orko, Man-at-Arms, Sorceress en Teela trekt He-Man ten strijde tegen Skeletor die Grayskull wil veroveren om zo de magische krachten die in Grayskull verborgen zijn in handen te krijgen.

He-Man and the Masters of the UniverseOm He-Mans naam verder te verbreiden en zo de verkoop van de actiefiguren te stimuleren kwam Mattel in 1983 op het idee om de helden ook in een tekenfilm te laten spelen. Productiehuis Filmation Studios werd hiervoor ingehuurd en zij brachten tussen 1983 en 1985 honderddertig afleveringen op de markt. De serie bleek een groot succes, vooral onder jongens. Om meisjes warm te laten lopen voor de actiefiguren gaf Mattel in 1985 He-Mans tweelingzus She-Ra een eigen serie, She-Ra Princess of Power. Twee jaar later verscheen de live action-speelfilm 'Master of the Universe' met Dolph Lundgren als He-Man.

Daarna werd het enigszins stil rondom He-Man, maar in 1989 keerde hij terug. Niet in de primitieve omstandigheden zoals in de eerste serie, maar in een hightech omgeving in de toekomst. Deze serie bleek tot grote teleurstelling van de speelgoedfabrikant echter niet aan te slaan. Daarom waagde men in 2002 opnieuw een poging met een nieuwe Masters of the Universe serie, waarin He-Man weer in zijn oude omgeving de strijd aangaat met de vijanden van kasteel Grayskull.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
130 (34 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
Veronica (5 oktober 1985 - 27 september 1986)
Sky Channel (19 juli 1985 - 26 juni 1987)

Scenario
Antoni Zalewski
Misty Taggart
Robby London
Paul Dini
David Chappe
Lawrence G. DiTillio
Richard Fontana

Muziek
Erika Scheimer
Erika Lane
Shuki Levy
Haim Saban
Andrew Dimitroff
Nick Carr
Norm Kaniel

Regie
Bill Reed
Hal Sutherland
Steve Clark
Ed Friedman
Lou Kachivas
Marsh Lamore
Richard Trueblood
Gwen Wetzler

Producenten
Edward R. Pressman
Lou Scheimer
Norm Prescott

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 11 juli 2013

© Filmation Studios

Veronica, 1985, Jaren 80, Sky Channel