Toegankelijkheid

Skip to main content

Schoolplein (1984-1986)

SchoolpleinOmroep Veronica maakte begin jaren ’80 deel uit van het publieke bestel en richtte zich vooral op een jong publiek. Dat resulteerde onder meer in de oprichting van Club Veronica, een afdeling binnen de organisatie waar jong talent een kans kreeg. Onder dezelfde naam werden ook programma’s gemaakt, waaronder Schoolplein, een maandelijks magazine voor scholieren uit het voorgezet onderwijs. Volgens de makers was deze groep tot dan toe vergeten in het televisieaanbod. Iedere aflevering werd opgenomen ergens op een middelbare school in Nederland. In samenwerking met de redactie mochten leerlingen zelf onderwerpen aandragen.

SchoolpleinEnkele van hen mochten deelnemen aan een discussie met een speciale gast, bijvoorbeeld met Herman Brood over drugsgebruik of over het verschil tussen wonen in het westen of het oosten van Nederland met Tom Egbers. Vaste rubrieken waren een reportage over de school, de leraar van de maand die een zilveren krijtje won, het talent en “mijn mening”, waarin een leerling zijn of haar standpunt over een onderwerp mocht toelichten, zoals het onderwijsbeleid van de minister of discriminatie op school. Uiteraard was er ook veel aandacht voor popmuziek, met naast de videoclip top 3 een (playback) optreden van een bekende artiest.

Het eerste seizoen werd gepresenteerd door Alfred Lagarde, geen jong talent want hij had al veel ervaring als diskjockey. In het tweede en tevens laatste seizoen kreeg hij gezelschap van Simone Walraven. Ook zij was afkomstig van de radio en zou vooral bekend worden als presentatrice van Countdown.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
14

Uitgezonden door
Veronica (15 november 1984 - 30 mei 1986)

Alternatieve titel
Club Veronica presenteert Schoolplein

Presentatie
Alfred Lagarde (1984-1986)
Simone Walraven (1985-1986)

Begintune uitgevoerd door
Supertramp ("School")

Eindredactie
Maya Ecksteen
Marco Kamphuis

Regie
Dick Kloosterman

Productie
Saskia Levering
Thijs Hogervorst

Met de stem van

  • Commentaar - Jeroen van Inkel

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 27 maart 2017

© Veronica

Veronica, Jaren 80, 1984