Toegankelijkheid

Skip to main content

Countdown (1976-1993)

Countdown

Hoewel het muziekprogramma Countdown voor vele vooral aan de jaren '80 doet denken, was de allereerste aflevering al te zien als jaarafsluiter op 8 december 1976 met een avondvullend programma waarin de geschiedenis van de luchtvaart centraal stond als Countdown '76. In deze uitzending waren nummer 1 artiesten van dat jaar als Jesse Green, Anita Meyer, ABBA, Sutherland Brothers en Julien Clerc te zien en kregen zij de 'Nummer 1 Award' uitgereikt. In deze uitzending trad ook TopPop danseres Penny de Jager op met een klassiek ballet.

Het zou daarna nog twee jaar duren voor het in eerste instantie, twee wekelijks en vanaf 1981 een periode maandelijks op de buis zou verschijnen, met Lex Harding als presentator die uiteindelijk toch meer liefde had voor het radiovak en er na een paar seizoenen mee ophield. Erik de Zwart volgde hem in 1983 op en was daarmee de eerste presentator die het programma een gezicht gaf door 'zichtbaar in beeld' de optredens en clips aan te kondigen.

Vanaf april 1982 was Countdown ook op de radio te horen als Countdown Café, allereerst met Kees Baars, Lex Harding en Annette van Trigt. Door een uitstapje van Kees Baars als manager van de Nederlandse rockband 'Van Halen', werd Alfred Lagarde (later 'De Stem' van Veronica) aangetrokken hem te vervangen om zo, na het grote succes van de band weer terug te keren als presentator naast Lagarde. Samen brachten zij in deze periode het radioprogramma tot een hoogtepunt en ontvingen net als in het televisieprogramma artiesten uit binnen- en buitenland wat zo nu en dan een doorbraak opleverde.

Met een afwisselende formule van interviews, clips, optredens, de concertagenda en de niet te vergeten mini-specials, zette Countdown voet aan de grond en werd het programma vooral tussen 1984 en 1987 razend populair wanneer Adam Curry deze serieuze tegenhanger van TopPop gaat presenteren.

NCountdownadat hij eerder een keer Bart van Leeuwen had vervangen in het radioprogramma Bart en Van Inkel zou hij later in 1984 door het enthousiasme van toenmalig radiodirecteur Lex Harding, samen met Jeroen van Inkel ook nog eens de 'Volle vrijdagavond' op z'n kop gaan zetten in de radioshow Curry en van Inkel. Eén van de vaste onderdelen daarin was de 'Minimix' van Ben Liebrand waar de jongeren van de jaren '80 elke week klaar voor zaten om steevast twee platen over negenen de recordknop van zijn of haar cassetterecorder in te drukken om deze te vereeuwigen op tape. Van Inkel zou zelf ook later Countdown gaan presenteren.

Na 10 jaar Veronica's Countdown werd voor dit jubileum speciaal de Countdown All Star Band, bestaande uit o.a. Henk Hofstede van The Nits, René Shuman, Cesar Zuiderwijk en Barry Hay van de Golden Earring, Frank Boeijen Groep, Mai Tai en vele andere Nederlandse artiesten die destijds populair waren, als gelegenheidsband opgericht. Voor deze speciale uitzending brachtte zij het nummer "Countdown (10 Years Rock & Roll)" ten gehore onder leiding van Goede Doel leden Henk Temming en Sander van Herk dat tevens ook op single verscheen.

CountdownOp 21 oktober 1987 nam Adam Curry afscheid van het muzikale 'Je bent jong en je wilt wat!' programma om Nederland te verruilen voor zijn geboorteland de Verenigde Staten om daar een nieuw avontuur aan te gaan als presentator van het MTV programma: The Top 20 Countdown. De toen nog alleen in Amsterdam bekende zanger René Froger had hij gevraagd, om in zijn laatste uitzending als afsluiter het nummer "Winter in America" te zingen om zo de presentatie over te dragen aan Simone Walraven en vertrok daarna naar New York.

Ruim een week later, op 29 oktober, verscheen het eerste exemplaar van het, door Rob de Boer Productions uitgegeven, maandblad Countdown Magazine.  Een jongeren popblad als de Hitkrant, Muziek Express en Popfoto maar ditmaal zonder posters maar met condoom vanwege een campagne tegen de opkomende ziekte AIDS.

CountdownNa Simone Walraven, die ook schreef voor het blad, zouden er tot aan 1993 nog vele volgen of hadden het programma al eens gepresenteerd waaronder Erik de Zwart (die later het muziekprogramma TROS Popformule zou gaan presenteren), Jasper Faber, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel & Rob Stenders en Jeroen Kijk in de Vegte samen met Birgit Schuurman vanuit de Amsterdamse discotheek 'Escape'.

In 1989 verdween Countdown even van de buis bij Veronica en was in datzelfde jaar op 2 oktober te zien bij de tweede Nederlandse commerciële televisiezender RTL Véronique en werd de inmiddels uitgeroepen 'Europe's Number One Rockshow' als vanouds weer gepresenteerd door Adam Curry met aansluitend Jukebox en de Top 20 met Daphne Deckers die tevens het gezicht werd van het station. Het was Lex Harding die destijds algemeen directeur was en beide had aangetrokken voor de nieuwe zender.

Wanneer het muziekprogramma na één seizoen weer terugkeert bij Veronica, gaat door de opmars van nieuwe muziekzenders als SKY en Music Box de populariteit snel naar beneden en verdwijnt het in 1993 van de buis waarna het in 2003 nog even bij het commerciële Veronica te zien is met oude clips onder de naam Countdown: The Files om zo in 2004 opnieuw voor korte tijd terug te keren als muziekprogramma.

In 2020 zond radio Veronica als afsluiter van dat jaar de 'Countdown Top 750' uit. Deze lijst bevatte de 750 beste platen van artiesten en bands die ooit in Countdown hebben opgetreden met als nummer 1... Europe met hun grootste hit "The Final Countdown".

 

Informatie

Uitgezonden door
Veronica (8 december 1976 - 1 september 1993)
RTL Véronique (1989-1990)
Sky Channel
Super Channel
Europa TV (vanaf 1 februari 1986)

Alternatieve titels
Countdown by Sony Tape
Countdown Café
Countdown Classics
Countdown Extra
Countdown Late
Cowntdown over Europe
Countdown on Europe
Countdown Special
Countdown: The Files

Presentatie
Lex Harding (11 oktober 1978 - 8 mei 1983)
Erik de Zwart (8 mei 1983 - 26 mei 1984 / 1986 en 1987 in popprogramma: Live vanuit de Countdown studio)
Adam Curry (26 mei 1984 - 21 oktober 1987)
Simone Walraven (21 oktober 1987 - 12 oktober 1988)
Bart Peeters (1987, Popprogramma: Live vanuit de Countdown studio)
Wessel van Diepen (12 oktober 1988 - 6 september 1989 / 24 september 1991 - 1992 in Countdown Late)
Jasper Faber (6 september 1989 - 1990)
Jeroen van Inkel & Rob Stenders (september 1990 - 1991)
Jeroen Kijk in de Vegte & Birgit Schuurman (vanaf 2 september 2004)

Presentatie Countdown Café
Alfred Lagarde
Annette van Trigt
Kees Baars
Lex Harding

Samenstellers

Specials
Bart van Leeuwen
Kees Baars
Lex Harding

Concertagenda
Kees Baars

Interviews / reportages
Kees Baars (1978)
Marina de Graaf (1978)
Annette van Trigt (1981-1983)

Locaties
Televisiestudio Concordia, Bussum
Discotheek Escape, Amsterdam
Etablissement Anna’s Hoeve (Countdown Café)

Regie: jaren 70
Geert Popma
Hennie Budie

Regie: jaren 80
Geert Tomlow
Jeroen Kamphoff

Regie: 2003-2004
Frank Timmer
Jeroen Kamphoff
Leo van der Goot

Producent
Rob de Boer

 


Publicatiedatum: 12 augustus 2021
Laatste aanvulling: 27 maart 2023

© Veronica/Rob de Boer Productions BV

RTL Véronique, Super Channel, Veronica, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, 1976, Sky Channel, Europa TV