Toegankelijkheid

Skip to main content

Sanne (1983)

"SanneBegin jaren '80 was het plaatsen van kruisraketten door de NAVO in Nederland een veelbesproken onderwerp. De regering ging met de plaatsing akkoord wat tot vele protesten leidde, waaronder de grote vredesdemonstratie op 21 november 1981. Zoals vaker bij dramaproducties van de IKON haakte de jeugdserie Sanne in op deze actualiteit, waarbij het vraagstuk van twee kanten wordt belicht. Heleen Bender, moeder van de 17-jarige Sanne, is Tweede Kamerlid en coach van minister van defensie Ter Horst. Ze is net gescheiden en met haar dochter in Amsterdam gaan wonen. Vanwege haar drukke baan is ze vaak niet thuis, zeker omdat het ook nog eens verkiezingstijd is.

SanneSanne raakt al snel bevriend met haar klasgenootje Anneke, en leert ook haar oudere broer Chiel kennen. Hij is constant bezig met acties tegen de kernbewapening en heeft met gevaar voor eigen leven een groot spandoek aan de Westertoren gehangen. Sanne vindt het fascinerend en na enig aandringen mag ze met Chiel mee als hij gaat actievoeren. Heleen maakt zich grote zorgen, helemaal als Sanne met de andere actievoerders wordt opgepakt en een nacht in de cel moet doorbrengen. Maar pogingen om toenadering te zoeken werken averechts, Sanne ziet in haar moeder de gevestigde orde waartegen zij demonstreert.

SanneDe acties worden steeds harder en Chiel wil de minister van defensie aanpakken. Tijdens een rechtstreekse uitzending van de Alles is Anders Show van Aad van den Heuvel word Dick ter Horst geïnterviewd over zijn beleid. Chiel en Sanne verrassen iedereen door voor het oog van een miljoenenpubliek liters paardenbloed, wat ze bij een abattoir hebben gehaald, over de minister heen te gooien. De ontreddering na afloop is groot. Heleen is woedend, want iedereen heeft gezien wat haar dochter gedaan heeft. Sanne heeft alleen nog Chiel, maar hij vlucht naar België. Ze besluit hem achterna te gaan, want ze hebben alleen nog elkaar...

Ook in werkelijkheid heeft het tweetal elkaar gevonden, want hoofdrolspelers Lot Lohr en Anne Buurma zijn al jaren getrouwd. In 1985 werd de serie opnieuw gemonteerd en nu uitgezonden in vier delen. Lot is nog altijd op televisie te zien, vrijwel dagelijks als één van de bewoners van Sesamstraat.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
9

Uitgezonden door
IKON (5 oktober - 30 november 1983 / 11 oktober - 1 november 1985)

Scenario
Willem Capteyn
Carel Donck
Hugo Heinen

Muziek
Janine Mehrtens

Regie
Eric Oosthoek

Productieleiding
Inez Lievaart

 


Met dank aan Daan van Rooijen voor het screenshot in zwart/wit

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 28 augustus 2013

© IKON

Jaren 80, 1983, IKON, Bram van der Vlugt