Toegankelijkheid

Skip to main content

Roger Ramjet (1984-1987)

Roger RamjetDoordat Nederland in de jaren '60 en '70 slechts twee netten had en een beperkte zendtijd waren een aantal buitenlandse series uit die tijd hier niet te zien, ondanks dat ze in eigen land succesvol waren. Dankzij het aanbod van Sky Channel kwam hier verandering in. Op deze Britse commerciële zender was Roger Ramjet te zien, een tekenfilm met afleveringen van slechts 5 minuten maar mede dankzij een hoog verteltempo zeer vooruitstrevend. De serie debuteerde op de Amerikaanse televisie in 1965, een tijd waarin superhelden de jeugdseries domineerden. Ook straaljagerpiloot Roger Ramjet is een superheld, maar door zijn onhandige gedrag een niet al te slimme stuntelaar.

Roger RamjetZijn superkracht krijgt hij door het eten van een Proton energiepil ("pep"), die hem 20 seconden lang de kracht geeft van 20 atoombommen. Opdrachten om de wereld te redden krijgt hij van generaal G.I. Brassbottom. Meestal komt Roger in de problemen terecht, en dan komen de echte helden in actie: de American Eagles bestaande uit Yank, Doodle, Dan en Dee - een woordspeling op Yankee Doodle Dandy, waar de begintune ook op gebaseerd is. Hoewel nooit helemaal duidelijk wordt wat de familierelatie is, lijken zij de kinderen van Roger Ramjet te zijn die ondanks hun jonge leeftijd toch allemaal in een eigen straaljager ("ramjet") vliegen en hem uit benarde situaties bevrijden.

Roger RamjetDe schurken tegen wie Roger het opneemt zijn net als hun namen eerder grappig en kleurrijk dan gemeen, zoals de gangster Noodles Romanoff, geheimagente Jacqueline Hyde en de piraat Red Dog. Daarnaast kruisen de groene Solenoid robots regelmatig zijn pad. Ook testpiloot Lance Crossfire is een rivaal van Roger want hij heeft een oogje op zijn vriendin Lotta Love. Opvallend detail is dat geluidseffecten, bijvoorbeeld knallen en ontploffingen, als tekst in beeld komen, net zoals bij stripverhalen. De serie Batman zou hier bekend om worden, maar deze superheldenparodie was al een jaar eerder op de Amerikaanse televisie te zien.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
156

Uitgezonden door
Sky Channel (9 mei 1984 - 20 juli 1987)

Scenario
Gene Moss
Jim Thurman

Muziek
Ivan Ditmars
Paul Shively
Charles Koren

Regie
Fred Crippen

Producenten
Fred Crippen
Dick Reed
Paul Shively
Kenneth C.T. Snyder

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 4 juli 2013

© Hero Entertainment/Pantomime Pictures/Snyder-Koren Studio

Jaren 80, 1984, Sky Channel