Toegankelijkheid

Skip to main content

Roffel (1982-1983)

RoffelVoor de hoogste klassen van de lagere school, tegenwoordig basisonderwijs, zijn maar weinig programma's, zo vond de VARA begin jaren '80. Daarom werd Roffel bedacht, een jeugdprogramma met een educatieve en een amusementskant. Regisseur Flory Anstadt omschreef het programma zelf als "leerzame onderwerpen verpakt in hagelslag". Voor de presentatie werd Leoni Jansen gevraagd, die haar televisiedebuut maakte. Na haar opleiding aan de Academie voor Kleinkunst was ze in diverse theaterproducties te zien geweest en had als diskjockey bij Hilversum 3 gewerkt. In iedere aflevering ontving Leoni een aantal gasten, waaronder de leerlingen van een zesde klas.

RoffelVaste onderdelen waren een dierenrubriek met Henk Huigen, een reportage op locatie en de Boekenhoek met de nieuwste prenten-, lees- en doeboeken. Leoni las een kort, vaak spannend fragment voor en sloeg net voor de ontknoping het boek dicht. Dit had tot gevolg dat de dag daarna veel kinderen naar de bibliotheek of boekhandel gingen om de afloop te lezen. Leonie was ook zingend, dansend en acterend te zien, en vertelde over uiteenlopende onderwerpen als Catherina de Medici en zeemonsters. Haar presentatietalent bleef niet onopgemerkt, want na vier afleveringen werd zij gevraagd om het Jeugdjournaal te gaan presenteren.

Destijds was het ongewoon om voor twee omroepen te werken, maar de VARA en de NOS bereikten hierover overeenstemming en zo kon zij nog nieuwe afleveringen maken van Roffel. Aan de tweede reeks werkte onder andere Chriet Titulaer mee als sterrendeskundige. Na Roffel en het Jeugdjournaal heeft Leoni Jansen nog diverse andere programma's gepresenteerd, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Tegenwoordig is ze vooral als zangeres actief.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
9

Uitgezonden door
VARA (24 januari 1982 - 28 mei 1983)

Presentatie
Leoni Jansen

Reportages
Joop Daalmeijer
Hans de Graaf

Redactie
Flory Anstadt
Froukje Bos
Joop Daalmeijer
Hans de Graaf
Jan de Graaff

Muziek
Henk Westrus

Regie
Flory Anstadt
Wim Neyman

Productie
Mieps Sluijs
Rita Horst
Hanneke Kock
Anneke van der Linden

 


Publicatiedatum: 3 oktober 2009
Laatste aanvulling: 30 juli 2012

© VARA

VARA, Jaren 80, 1982, Edwin Rutten, Marjan Berk, Sylvia de Leur