Toegankelijkheid

Skip to main content

Rasmus en de Landloper (1984)

Rasmus en de LandloperIn het weeshuis waar de 9-jarige Rasmus aan het begin van de 20ste eeuw woont hebben alle kinderen maar één wens: geadopteerd worden door "echte" ouders. Soms komen er echtparen naar het weeshuis, maar die lijken altijd te kiezen voor meisjes met krulletjes terwijl Rasmus een jongen met steil haar is. Voor hem duurt het wachten veel te lang en daarom besluit hij 's nachts van het weeshuis weg te lopen, op zoek naar ouders. Hij verstopt zich in een hooischuur waar hij niet de enige blijkt te zijn: ook de zwerver Oskar heeft er de nacht doorgebracht. Hij leidt een zorgeloos leventje en verdient af en toe wat geld door met zijn accordeon op te treden.

Rasmus en de LandloperOskar voelt er niet veel voor om Rasmus op sleeptouw te nemen, maar met enige tegenzin stemt hij toe en gaan samen beginnen ze een zoektocht naar nieuwe ouders. Onderweg treden ze op of doen klusjes om wat geld te verdienen, en ze weten zelfs twee dieven te ontmaskeren. Het avontuurlijke leventje bevalt Rasmus wel, en eigenlijk zou voor altijd bij Oskar willen blijven. Maar de vrolijke landloper vindt dat kleine jongens niet horen te zwerven. Dan krijgt Rasmus het aanbod om bij een vriendelijk echtpaar op de boerderij te komen wonen. In eerste instantie is Rasmus heel blij met zijn pleegouders, maar na één nachtje mist hij Oskar al zo erg dat hij besluit hem te gaan zoeken...

Deze Zweedse serie is een bewerking van de gelijknamige speelfilm uit 1981. Astrid Lindgren schreef zelf het script gebaseerd op haar eigen boek, dat al eerder in 1955 was verfilmd. De jonge hoofdrolspeler Erik Lindgren (geen familie van de schrijfster) werd gekozen uit meer dan 700 jongens. Pas na de eerste uitzending van de serie was de film ook in de Nederlandse bioscopen te zien.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
4

Uitgezonden door
NCRV (5 maart - 26 maart 1984 / 6 september - 27 september 1988 / 8 september - 29 september 1998 / 26 juni - 17 juli 1999)

Originele titel
Rasmus på luffen

Scenario
Astrid Lindgren, gebaseerd op haar eigen boek

Muziek
Gösta Linderholm

Regie
Olle Hellbom

Producent
Olle Hellbom

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 22 juni 2014

© Svensk Filmindustri (SF)/Just Entertainment 

NCRV, Jaren 80, Jaren 90, 1984, Astrid Lindgren, Olle Hellbom