Toegankelijkheid

Skip to main content

Merlina (1983-1988)

MerlinaNadat Pol, een voormalig matroos, al te zien was geweest in het spelprogramma Driemaal is scheepsrecht en vervolgens in de jeugdserie De Opkopers, werd hij detective bij het bureau van advocate Marie Ann Meerschout, oftewel Merlina. Ann, het nichtje van Merlina, is ook als detective bij haar tante in dienst en uitvinder Napoleon maakt het team compleet. Zijn bijzondere creaties komen goed van pas, zoals de parafix, een paraplu die iemand tijdelijk kan doen verstijven en een kogelwerende krant. Hij heeft ook de appendiscoop ontworpen, een kleine zender met beeldscherm in de vorm van een amulet.

MerlinaDe detectives kunnen hiermee met elkaar communiceren waarbij ze een sterrenbeeld als codenaam gebruiken. Merlina is Tweeling, Ann is Boogschutter, Pol is Waterman en Napoleon is Weegschaal. Het bureau is gevestigd in het stadje Ravenburg waar ook de boosaardige Sardonis woont, leider van een criminele organisatie. Niemand weet wie Sardonis is, zijn gezicht komt nooit in beeld. Zijn bendeleden zijn niet de slimsten en weten ieder plan dat hij bedenkt te laten mislukken, vaak door tussenkomst van het team van Merlina. Hoewel de serie alleen op de BRT te zien was werd er ook vanuit Nederland veel naar gekeken.

Bijna vijf jaar lang waren de detectives eens in de twee weken te zien. Het einde van de serie zou niet het einde van Pol zijn, dit personage zou nog in twee vervolgseries meedoen. Wanneer het detectivebureau van Merlina verhuist blijft hij in Ravenburg wonen waar Pol voor de lokale krant, De Ravenburgse Post, gaat werken. Zijn eerste artikel gaat over de geheimzinnige organisatie Postbus X, tevens de naam van deze reeks. Na twee jaar verruilde Pol de krantenredactie voor een uitzendbureau, en hieruit ontstond de reeks Interflix.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
96

Uitgezonden door
BRT/Ketnet (8 januari 1983 - 2 januari 1988 / 7 september 1988 - 31 december 1989 / 1 december 1991 - 25 december 1992 / 27 december 1994 - 2 januari 1995 / 2 februari 2002 - 24 juli 2004)

Creatie
Bob Davidse 

Scenario
Dick Durver

Muziek
Al van Dam

Openingstekst gesproken door
Anton Cogen

Scenario
Dick Durver

Regie
Gie Lavigne

Producenten
Lambert van der Sype
Bob Davidse
Tania Humblet

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2009
Laatste aanvulling: 18 november 2017

© BRT/Bridge Entertainment Group

BRT, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, 1983, Ketnet