Toegankelijkheid

Skip to main content

Met z'n vieren op een onbewoond eiland (1970)

Met z'n vieren onbewoond eiland

De door Astrid Lindgren geschreven serie Vi på Saltkråkan (Nederlandse titel: De kinderen van de Zeekraaibaai) was in 1964 in Zweden een groot succes. Er volgden tussen 1964 en 1967 maar liefst vier speelfilms die zich met name richten op de opgroeiende kinderen van het eiland. De vierde film, 'Skrållan, Ruskprick och Knorrhane' (op de dvd vertaald als ‘Skrållan, Gemenerik en Knorrepot’) was in de zomer van 1970 op de Nederlandse televisie te zien als serie. Dat was opmerkelijk omdat de eerdere films hier niet waren uitgebracht en de oorspronkelijke televisieserie pas in 1972 voor het eerst werd uitgezonden.

Met z'n vieren onbewoond eilandMaria, door iedereen Tjorven genoemd, en haar hond Bootsman gaan samen met Stina, Pelle en Skrållan een week logeren bij tante Greta die op het nabijgelegen eilandje Härskar woont. Skrållan is het 4-jarige dochtertje van Malin. Zij is naar het vasteland gegaan omdat ze op het punt staat te bevallen. De schipper zet de vier kinderen en de hond af op het eiland maar tante Greta is er niet. Ze heeft wel een briefje achtergelaten: ze ligt met een gebroken been in het ziekenhuis maar omdat haar telefoon het niet deed kon ze niemand waarschuwen. Er woont verder niemand anders op het eiland en de stoomboot zal pas na een week weer komen.

Met z'n vieren onbewoond eilandDe kinderen besluiten met de motorboot van tante Greta en de inhoud van haar koelkast terug naar huis te varen maar halverwege is de benzine op. Het onbewoonde eilandje Kråkskär is gelukkig vlakbij. Hier staan een paar verlaten vissershuisjes en een vuurtoren. De kinderen weten niet dat er ook twee sigarettensmokkelaars zijn die zich schuilhouden op het eiland. Ze zijn bang voor Bootsman maar worden uiteindelijk ontdekt door Skrållan. De stuntelige smokkelaars stellen elkaar voor als Knorrepot en Gemenerik en blijken best wel aardig te zijn. Ze geven Skrållan een boterham want het vlees van tante Greta is na een dag al op.

Met z'n vieren onbewoond eilandEr is nog een probleem: Skrållan wilde laten zien dat ze goed knopen kon maken maar daardoor zijn de boot van de kinderen en de roeiboot van de smokkelaars afgedreven. Hoe komen ze van het eiland af waarvan niemand weet dat ze er zijn? Uiteraard komt alles goed en arriveert iedereen weer veilig thuis op Zeekraai. De smokkelaars, waarvan de echte namen niet genoemd worden, gaan ook naar huis en besluiten met de sigarettenhandel te stoppen. Malin is ook weer terug en heeft een broertje voor Skrållan meegebracht. Skrållan weet ook al een naam voor de nieuwste bewoner van de Zeekraaibaai: Knorrepot.

De smokkelaars werden gespeeld door Hans Alfredson en Tage Danielsson, twee acteurs die in Zweden bekend waren als komisch duo. Net als Zeekraai bestaan de eilanden Härskar en Kråkskär niet echt. De opnamen vonden plaats op Källskär en Utfredel, twee eilandjes die in werkelijkheid kilometers ver uit elkaar liggen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
3

Uitgezonden door
NCRV (10 juni - 8 juli 1970 / 16 augustus 1979, als speelfilm)

Originele/alternatieve titel
Skrållan, Ruskprick och Knorrhane
Skrållan, Nasty en Grumble
Met z'n drieën op een onbewoond eiland
Het eiland Zeekraai: De smokkelaars (dvd-release)

Scenario
Astrid Lindgren

Muziek
Jan Johansson

Regie
Olle Hellbom

Producent
Olle Nordemar

 


Publicatiedatum: 6 juli 2015
Laatste aanvulling: 25 oktober 2015

© Svensk Filmindustri/Just Entertainment

NCRV, Jaren 70, 1970, Astrid Lindgren, Olle Hellbom