Toegankelijkheid

Skip to main content

Magister Maesius (1974)

Magister MaesiusIn het Vlaamse jeugdfeuilleton Magister Maesius komen twee genres samen die op het eerste gezicht geen overeenkomsten hebben: een in de Middeleeuwen gesitueerde avonturenserie en een sciencefictionserie. Het verhaal speelt zich rond 1524 af in het West-Vlaamse Zarren. De inwoners van het stadje maken moeilijke tijden door want er worden oorlogen uitgevochten en er heerst hongersnood. Dat is het gevolg van de belegering door ridder Hugo van Craendonck die door graaf Reinier van Nevele van hoogverraad is beschuldigd en verbannen uit Zarren. Tegelijkertijd bestuderen kristalwezens op de planeet Balmodor het vreemde gedrag van de "aardlingen".

Magister MaesiusZij sturen één van hen naar de aarde in de gestalte van Irena, een jonge vrouw. Irena wordt opgevangen door magister Maesius, een arts en alchemist. Hij woont in een huis samen met zijn huishoudster Katrijn en zijn leerling Geeraert. Het valt Irena op dat als mensen onrecht is aangedaan ze dat maar moeilijk kunnen vergeten, waardoor ruzies en oorlogen ontstaan. Hoewel ze de opdracht heeft gekregen zich niet met aardse zaken te bemoeien laat ze magister Maesius een poeder uitvinden dat mensen doet vergeten. Als de werking van het poeder bekend wordt beginnen de problemen pas echt want iedereen wil de formule bemachtigen om er zelf beter van te worden.

Magister MaesiusOm Irena bij te staan wordt er nog een gezant van Balmodor naar de aarde gestuurd, de sprekende ezel Morubazol. Magister Maesius komt intussen in contact met ridder Hugo, en ontdekt dat hij ten onrechte van verraad is beschuldigd en probeert zijn onschuld te bewijzen. Dat blijkt een lastige opgave omdat de schuldige graaf Reinier is, bij wie de magister in dienst is. Hoewel het plaatsje Zarren nog altijd bestaat was het niet geschikt voor de serie en werd er onder andere gefilmd in Putte-Peulis, Laarne, het Begijnhof van Leuven, een boerderij in Mechelen, en rond het kasteel van Vianden in Luxemburg.

Na afloop van de opnamen zou Nora Tilley, die Irena speelt, in het huis in Mechelen blijven wonen dat in de serie te zien is en zij werd ook eigenares van de ezel die Morubazol 'speelde'.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
BRT (2 januari - 27 maart 1974 / 3 september - 26 november 1986)
NOS (6 oktober - 29 december 1974)

Alternatieve titel
Meester Masius

Scenario
Lo Vermeulen
Karel Jeuninckx

Muziek
Ralph Benatar
Della Bossiers
A. van Istendael

Regie
Jef Ceulemans

Producent
Rik Van den Abbeele

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 4 januari 2016

© BRT

BRT, Jaren 80, Jaren 70, 1974, NOS