Toegankelijkheid

Skip to main content

Maja de Bij (1977-1983)

Maja de BijAl vanaf de dag dat ze geboren wordt is Maja een nieuwsgierig bijtje. Haar lerares juffrouw Cassandra, die haar tot werkbij moet opleiden, bestookt ze met tientallen vragen. Maja vindt het moeilijk om zich aan de regels te houden. Het liefst wil ze de wereld buiten de korf verkennen. Die kans krijgt ze wanneer ze met de andere bijen de bijenkorf verlaat om honing te zoeken. Het bevalt Maja zo goed dat ze besluit niet terug te gaan. Haar sullige vriendje Willie, die voor iedere situatie een bijenspreekwoord paraat heeft, wordt erop uitgestuurd om Maja te zoeken. In plaats haar weer mee te nemen naar de korf weet Maja Willie over te halen om met haar op ontdekkingstocht te gaan.

Maja de BijZe raken bevriend met andere insecten, zoals de vrolijke sprinkhaan Flip ("joepla!"), de regenworm Max en de werklustige mieren. Al snel ontdekken ze dat niet alle dieren vriendelijk zijn. De spin Thekla ziet de twee bijtjes als een lekker hapje en probeert Maja en Willie in haar web te vangen. Maja leert ook dat mensen gevaarlijk kunnen zijn wanneer ze per ongeluk een huis binnenvliegt en er niet meer uit kan. Gelukkig houdt de bewoner van honing en laat haar weer vrij. De avonturen van Maja zijn gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1912 van de Oostenrijkse schrijver Waldemar Bonsels.

Maja de BijAl in 1924 werd het verfilmd met echte insecten in de hoofdrol. De bekendste versie blijft toch deze langlopende tekenfilm. Voor Nederland was Maja de Bij één van de de eerste kennismakingen met 'anime', uit Japan afkomstige tekenfilms. Deze zijn inmiddels niet meer weg te denken van de televisie en zijn over de hele wereld populair. In 2012 is een nieuwe reeks afleveringen gemaakt door Studio 100, Maya 3D, die sinds 13 november op Nederland 3 te zien is bij Z@ppelin. Van deze serie is in 2014 ook een speelfilm gemaakt, 'Maya - Eerste vlucht' en in 2016 een theatershow, 'Maya en de pollenbollen'. 
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
104

Uitgezonden door
KRO (5 oktober 1977 - 18 april 1983)
Kindernet (2 oktober 1994 - 15 maart 1996)
Nickelodeon Kindernet (4 april 2011 - 31 oktober 2013)

Originele/alternatieve titel
Mitsubachi Maya no boken
Die Biene Maja
Maya de bij (dvd-release)

Creatie
Waldemar Bonsels (boek "Die Biene Maja und ihre Abenteuer")

Scenario
Marty Murphy

Ontwerp personages
Sumusu Shiraume

Ontwerp decors
Masahiro Ioka

Muziek
Karel Svoboda
James Last

Begintune gezongen door
Peter Blanker

Regie
Seiji Endô
Hiroshi Saitô
Mitsuo Kaminashi

Producent
Koîchi Motohashi

Nederlandse stemmenregie
Meindert de Goede

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 3 februari 2024

© Apollo Film/Nippon Animation/Zuiya Productions/BetaFilm/Moefie Klub/Studio 100

KRO, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 70, 1977, Jaren 10, Kindernet, Nickelodeon Kindernet, Studio 100