Toegankelijkheid

Skip to main content

Geschiedenis van het Land van Ooit, De (1990)

De Geschiedenis van het Land van OoitWanneer Zeeheer en Dekzwalker tijdens hun zeetocht worden getroffen door een enorme golf, breken zij recht door de aarde heen en komen zo terecht in het Land van Ooit. Omdat zij nog maar een half scheepsbeschuit aan boord hebben probeert Dekzwalker een vis te vangen als avondmaal. In plaats van een lekker visje vangt hij een halsketting afkomstig van gravin Rondalia. Wanneer ze uit pure nood dan maar met een harpoen een zwaan proberen te vangen worden zij net op tijd tegen gehouden door jonkvrouw Madelieve. Omdat de twee schipbreukelingen erg nieuwsgierig zijn naar de halsketting vragen zij de jonkvrouw van wie deze afkomstig is.

De Geschiedenis van het Land van OoitZo begint de geschiedenis van het Land van Ooit die meteen in het scheepslogboek wordt genoteerd. Het verhaal begint met de betovering van gravin Rondalia die op zoek is naar avontuur. Nadat graaf Wildebras haar toestemming heeft gegeven en ridder Graniet met haar mee moet om een oogje in het zeil te houden, ziet de gravin een spierwit paard alleen in het bos vastgebonden staan. Wanneer zij het paard bestijgt gaat deze op weg naar de plek in het bos waar Stor de Bostor samen met zijn aanhangers woont. Stor wil met de gravin trouwen, maar daar wil zij niets van weten. Hij geeft haar daarom een drankje dat haar tot een huwelijk zou moeten dwingen.

De Geschiedenis van het Land van OoitOmdat hij veel van Rondalia houdt geeft Stor toch haar de kans om te vluchten. Maar door het drankje mag ze 30 dagen niemand recht in de ogen kijken. Stor gaat ervan uit dat het haar niet zal lukken dit vol te houden. Iedereen die de gravin recht in de ogen aankijkt zal meteen veranderen in een eend. Deze sprookjesachtige serie is gebaseerd op personages uit het attractiepark Het Land van Ooit in Drunen. De meeste acteurs uit het ridderpark speelden hun eigen personage ook in de serie. Het kasteelpark, dat sinds 1989 bestond, heeft door financiële problemen op 21 november 2007 de deuren moeten sluiten.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
VARA (14 juni - 19 juli 1990 / 12 mei - 16 juni 1992 / 24 april - 15 mei 1993, in vier delen)

Alternatieve titel
Het Land van Ooit

Script
Marjan Jelsma, gebaseerd op "Het Staatenboek" van Marc en Marjan Taminiau

Regie
Geert Popma

Producent
Erik van der Hoff

 


Publicatiedatum: 20 januari 2008
Laatste aanvulling: 11 mei 2022

© VARA/Het Land van Ooit/Kasteelpark Drunen-Vlijmen BV

VARA, 1990, Jaren 90, Land van Ooit