Toegankelijkheid

Skip to main content

Kinderen van Bolderburen, De (1988)

De Kinderen van BolderburenDe Zweedse schrijfster Astrid Lindgren groeide op in het kleine plaatsje Näs. Haar zorgeloze jeugd in het dorpje zou de inspiratiebron vormen voor de drie verhalen die zij schreef over de kinderen van Bolderburen. De televisieserie is een bewerking van de twee speelfilms die tegelijkertijd werden opgenomen. Hiervoor schreef Astrid Lindgren zelf het scenario, waarin zij het verhaal laat vertellen door de 7-jarige Lisa. Zij komt uit het plaatsje Bolderburen waar slechts drie gezinnen wonen. Samen met haar ouders en broers Lasse en Bosse woont Lisa in de boerderij Middenhof. De zusjes Britta en Anna wonen met hun vader en moeder in Noordhof.

De Kinderen van BolderburenBoerderij Zuidhof wordt bewoont door Olle, zijn kleine zusje Kerstin en hun ouders. Onder de andere bewoners van de boerderijen bevinden zich het dienstmeisje Agda, de knecht Oskar en de grootvader van Britta en Olle, die zijn 80ste verjaardag viert. Als de zomervakantie is begonnen bedenken de kinderen allerlei spelletjes die ze in en om de boerderij met elkaar doen. Niet iedereen is daar even blij mee want de kinderen maken een hoop lawaai. Maja, de moeder van Lisa, Bosse en Lasse snapt niet dat zes kinderen zoveel herrie kunnen maken, het lijkt volgens haar alsof er drie keer zoveel kinderen zijn.

De Kinderen van BolderburenEenjaar lang vermaken de kinderen zich onder andere met het zoeken naar een schat op het eilandje in het meer, het vangen van kreeftjes, in de sneeuw en ze gaan zelfs stiekem midden in de nacht op zoek naar een watergeest. Van de zes jonge hoofdrolspelers is alleen Harald Lönnbro (Olle) acteur geworden. Henrik Larsson (Bosse) is werkzaam als filmproducent en zijn filmzus Anna Sahlin (Anna) is zangeres. Zij deed onder de naam Sahlène in 2002 mee aan het Eurovisie Songfestival voor Estland, waar ze derde werd met het liedje "Runaway". Het dorpje Bolderburen bestaat echt maar heet in werkelijkheid Sevedstorp. In het middelste huis groeide de vader van Astrid Lindgren op.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
7

Uitgezonden door
NCRV (4 oktober - 15 november 1988)

Originele titel
Alla vi barn i Bullerbyn

Scenario
Astrid Lindgren

Muziek
Georg Riedel

Regie
Lasse Hallström

Producent
Waldemar Bergendahl

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 25 januari 2014

© Svensk Filmindustri/AB

NCRV, Jaren 80, 1988, Astrid Lindgren