Toegankelijkheid

Skip to main content

Kinderen van de Zeekraaibaai, De (1972-1973)

De Kinderen van de ZeekraaibaaiAstrid Lindgren schreef het scenario voor Vi på Saltkråkan (letterlijk "Wij op Zeekraai") speciaal voor de Zweedse televisie, pas daarna bewerkte ze het tot een boek. De Zeekraai (of Zeekraaibaai) uit de titel is een klein eilandje voor de kust van Stockholm. Er wonen weinig mensen maar in de zomer komen er veel toeristen op af. Onder hen het gezin Melkersson, bestaande uit vader Melker en zijn vier kinderen: de oudste is dochter Malin en daarna volgen de zonen Johan, Niklas en de kleine Pelle. Het huisje dat ze voor de zomer gehuurd hebben heeft tal van mankementen maar dat schrikt hen niet af.

De Kinderen van de ZeekraaibaaiMelker is van beroep schrijver en is ondanks zijn stunteligheid toch van plan hun vakantieverblijf op te knappen. De Melkerssons voelen zich al snel thuis op het eiland met zijn vriendelijke bewoners en de knappe Malin heeft veel bewonderaars. De buren, kruidenier Nell Grankvist en zijn vrouw Martha, zijn zeer behulpzaam. Hun dochters Teddy en Freddy, een tweeling, trekken veel op met Johan en Niklas. Pelle raakt bevriend met Maria, de jongste dochter die door iedereen Tjorven wordt genoemd, en haar Sint-bernardshond Bootsman. Via haar leert Pelle ook Stina kennen, een meisje dat bij haar opa Zuiderman woont en graag griezelverhalen vertelt.

De Kinderen van de ZeekraaibaaiIedere zomer keert de familie Melkersson naar het eiland terug. De kinderen vermaken zich met zwemmen, vissen, varen en het eiland verkennen, terwijl Melker tussen het klussen door ook nog probeert te schrijven. Uiteindelijk kiezen ze ervoor om zich definitief op de Zeekraai te vestigen, maar dan krijgen ze het bericht dat hun huis verkocht zal worden. Tot overmaat van ramp wordt Bootsman ook nog beschuldigd van het doden van schapen en Pelle's konijn Jokkie. Hij dreigt te worden afgemaakt maar het loopt toch nog goed af: de echte dader blijkt een vos te zijn en dankzij een literaire beurs kan Melker het huis zelf kopen.

De Kinderen van de ZeekraaibaaiAl in 1964 was deze plezierige jeugdserie op de Vlaamse televisie te zien als De kinderen van de Zoutkreek. Een jaar later volgde de Nederlandse vertaling van het boek, "Samen op 't eiland Zeekraai". Er kwam vervolgen in de vorm van vier speelfilms: 'Tjorven, Båtsman och Moses' (1964), 'Tjorven och Skrållan' (1965), 'Tjorven och Mysak' (1966) en 'Skrållan, Ruskprick och Knorrhane' (1967). Deze laatste film was in 1970 al bij de NCRV te zien als driedelige serie met de titel Met z'n vieren op een onbewoond eiland. De originele serie, die in het seizoen 1972-1973 door de VARA werd uitgezonden in Nederland, werd weer bewerkt tot film.

Het eiland Zeekraai (of Zoutkreek) staat op geen enkele kaart, voor de serie werd gefilmd op het eilandje Norröra. De echte bewoners van het huis van de Melkerssons kregen in de loop der jaren zoveel bezoekers dat ze er het Café Snickargården hebben geopend.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
VARA (23 september 1972 - 28 maart 1973)
NCRV (20 juli 1978, speelfilm 'Tjörven, Batsman en Mozes' / 25 juli 1979, speelfilm 'Tjörven, Batsman en Mozes' / 16 augustus 1979, speelfilm 'Skrållan, Nasty en Grumble' / 17 mei 1980, speelfilm 'Tjorven en Skrållan')
KRO (6 april 1995 - 25 juni 1996, als Samen op 't eiland Zeekraai)

Originele/alternatieve titel
Vi på Saltkråkan
De kinderen van de Zoutkreek (België)
Samen op het eiland Zeekraai (dvd-release)

Scenario
Astrid Lindgren

Muziek
Ulf Björlin

Regie
Olle Hellbom

Producent
Olle Nordeman


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 25 oktober 2015

© Svensk Filmindustri/Just Entertainment 

NCRV, KRO, VARA, Jaren 90, Jaren 70, 1972, Astrid Lindgren, Olle Hellbom