Toegankelijkheid

Skip to main content

Ed en Ebbeltje (1967-1968)

Ed en EbbeltjeHenk M. Meijer Jr. werkte overdag op een scheepvaartbedrijf in Rotterdam en schreef in zijn vrije tijd fanstasievolle verhalen. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en hij werd in 1962 door de AVRO gevraagd een kinderserie te schrijven. Dat werd Okkie Trooy, en na de avonturen van de uitvinder volgden in 1964 de sprookjesachtige verhalen van Vrouwtje Bezemsteel. Toen deze reeks in 1967 eindigde bedacht hij een nieuwe kinderserie over het echtpaar Ed en Ebbeltje. Op zoek naar werk komen ze in de eerste aflevering langs een kasteel waar een bordje “bedienden-echtpaar gevraagd” in de tuin staat. Wanneer ze de hal van het kasteel binnenwandelen lijkt het of de tijd heeft stil gestaan.

Ed en EbbeltjeGraaf Gijs, de enige bewoner van het kasteel, moet niets van de moderne tijd hebben en kleedt zich zoals zijn voorvaderen dat eeuwen geleden deden. Van Ed en Ebbeltje verwacht hij dat zij als zijn bedienden zich net zo zullen kleden, en na enige bedenktijd gaat het tweetal akkoord. Het kasteel hangt vol met portretten van de voorouders van de graaf waar hij erg trots op is. In iedere aflevering vertelt graaf Gijs aan hen een verhaal over één van de familieportretten, zoals over zijn over-overoudoom die kaperkapitein was. Een groot aantal gastacteurs bracht het verleden van graaf Gijs tot leven.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
8

Uitgezonden door
AVRO (28 oktober 1967 - 26 juni 1968)

Alternatieve titel
Ed en Ebbeltje en de portrettengalerij

Tekst
Henk M. Meijer Jr.

Muziek
Joop Stokkermans
Henk M. Meijer Jr.
Gerrit den Braber

Begintune gezongen door
Kinderkoor De Schellebellen

Decor
Jaap Binnerts

Regie
Anneke Hoog Antink

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 27 oktober 2010
Laatste aanvulling: 18 maart 2018

© AVRO

AVRO, Jaren 60, 1967, Aart Staartjes, Willem Nijholt, Henk Molenberg, Arnold Gelderman, Paul van Gorcum, Joop Stokkermans, John Leddy