Toegankelijkheid

Skip to main content

Dr. Krankenstein (1987-1988)

Dr. KrankensteinEen educatieve en komische horrorserie voor kinderen klinkt onwaarschijnlijk maar toch werd deze uitgezonden in 1987. In het eerste deel is te zien hoe de vreemde dr. Krankenstein samen met zijn eigenaardige hulpje Igor een nieuw levend wezen maakt. Hij heeft een laboratorium dat zich in de catacomben van zijn kasteel bevindt. Daar heeft hij van onderdelen van menselijke lichamen Boris gemaakt. Boris houdt van ranja en wil alles weten over hoe zijn lichaam functioneert. Hoewel dr. Krankenstein het liefst direct opereert maar niet altijd weet wat hij moet doen, gaat hij vaak kijken in de Bovenkamer.

Dr. KrankensteinDoor het raam van de Bovenkamer ziet hij de operatiezaal van een modern ziekenhuis. De technieken die daar worden gebruikt past dr. Krankenstein gelijk toe op Boris, maar vaak met desastreuze gevolgen want aan het einde van de aflevering ligt hij vaak uit elkaar. Maar dr. Krankenstein zet Boris weer net zo makkelijk weer in elkaar en brengt hem opnieuw tot leven. Deze absurde gebeurtenissen zijn uiteraard gebaseerd op het boek 'Frankenstein' van Mary Shelley uit 1818, en Boris dankt zijn naam aan de verfilmingen hiervan uit de jaren '30 van de vorige eeuw waarin Boris Karloff het monster speelde.

Dr. KrankensteinBoris werd vervaardigd door de makers van de Britse serie Spitting Image waarin bekende mensen werden voorgesteld door karikaturale poppen. In het uiterlijk van Boris zijn onder andere de mond van Mick Jagger, het voorhoofd van Leonard Nimoy en de borstkas van Sylvester Stallone uit 'Rambo' te herkennen. Achter Boris gaan Bert Plagman en Renée Menschaar schuil, twee poppenspelers die vooral bekend zijn als Tommie en Pino uit Sesamstraat. In een interview uit 2004 vertelde Bert Plagman dat hij Boris de leukste rol vindt die hij gespeeld heeft. Voor Harry van Rijthoven, die Dr. Krankenstein speelt, kreeg de serie nog een vervolg.

Dankzij deze rol werd hij door Aart Staartjes gevraagd om het team van Het Klokhuis te komen versterken.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
8

Uitgezonden door
VPRO (18 oktober 1987 - 31 januari 1988 / 21 december - 30 december 1992)

Scenario
Ivan Wolffers

Creatie Boris
Spitting Image

Poppenspelers
Bert Plagman
René Menschaar

Regie
Frank Alsema
José van Doorn

Productie
Maria de Haas
Karin Spiegel

 


Met dank aan Willem voor de screenshots

Publicatiedatum: 17 januari 2009
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© VPRO

VPRO, 1987, Jaren 80, Jaren 90, Aart Staartjes