Toegankelijkheid

Skip to main content

Bas Boris Bode (1985-1986)

Bas Boris BodeTijdens de voorbereidingen voor een nieuwe jeugdserie die zich grotendeels in Nederland afspeelt zocht de Duitse zender ZDF contact met de AVRO. Vooral voor de scènes die in Amsterdam zouden worden opgenomen zocht men hulp van Nederlandstalige omroepmedewerkers. De AVRO stemde toe, met als voorwaarde dat het merendeel van de Nederlandse personages ook door acteurs uit Nederland gespeeld zouden worden. Voor de hoofdrol van Bas Boris Bode, een 16-jarige jongen met een Nederlandse vader en een Duitse moeder, werd Mikael Martin gekozen, een scholier uit Dordrecht. Na de scheiding van zijn ouders is Bas Boris bij zijn moeder in Berlijn gaan wonen.

Bas Boris BodeToen hij zeven jaar oud was hij samen met zijn ouders aan het strand getuige van een zeilongeluk waarbij Vincent van Gulden, een jongen die ook zeven jaar oud was, verdronk. Hij was de kleinzoon van kunsthandelaar en miljonair Frans van Gulden. Acht jaar later is hij weer terug in Nederland om met zijn ijshockeyteam een vriendschappelijke wedstrijd te spelen. Ook zijn moeder komt mee, als masseuse. Hij logeert bij zijn vader Rutger die een galerie bezit aan één van de Amsterdamse grachten. Dat is het begin van een aantal mysterieuze gebeurtenissen. Op een avond ziet hij een jongen in regenkleding die er precies zo uitziet als hij, maar wegrent voordat hij hem iets kan vragen.

Bas Boris BodeWanneer hij met zijn vader meegaat op bezoek bij Frans van Gulden ontdekt Bas Boris een kinderkamer met speelgoed en schaatsen uit zijn jeugd. Zijn ouders verzekeren hem dat hij nooit eerder in het kasteel van de miljonair is geweest. Ook bezit Van Gulden een portret van een jongen in regenkleding van Vincent van Gogh dat sprekend lijkt op Bas Boris. Leo van Gulden, de zoon van de kunsthandelaar en de vader van de verdronken Vincent, heeft na het zeilongeluk geen contact meer met zijn vader gehad. Sindsdien heeft hij veel schulden in de onderwereld gemaakt en zoekt contact met de familie Bode.

Bas Boris BodeAls de geheimzinnige dubbelganger zich nog een paar keer laat zien begint Bas Boris steeds meer te twijfelen aan zijn herkomst. Is hij eigenlijk Vincent van Gulden, en dus een rijke erfgenaam, of is er iemand die hem dat wil laten geloven - maar waarom? Ondanks de Nederlandse inbreng werden alle stemmen in Berlijn in het Duits nagesynchroniseerd. De ZDF vond het te kostbaar om de Nederlandse acteurs naar Duitsland te halen om hun teksten in het Nederlands in te spreken. De stem van Mikael Martin is nog wel te horen omdat hij de eindtune heeft ingezongen.

Na deze serie heeft hij in de jaren '90 enkele gastrollen gespeeld in televisieseries, tegenwoordig is hij vooral als theaterregisseur actief.

 
 

Informatie

Aantal afleveringen
12

Uitgezonden door
AVRO (8 november 1985 - 24 januari 1986 / 20 juni - 5 september 1986)

Originele/alternatieve titel
Bas-Boris Bode - der Junge, den es zweimal gab
Bas Boris Bode - de jongen waar er twee van waren

Scenario
Justus Pfaue
Harry Bär

Muziek
Robert Pferdemenges

Eindtune gezongen door
Mikael Martin

Regie
Harry Bär

Producenten
Lilo Pleimes
Wim Leeuwenkamp

 


Publicatiedatum: 10 juni 2011
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© ZDF/Magnet Film/AVRO

AVRO, 1985, Jaren 80, Sacco van der Made