Toegankelijkheid

Skip to main content

Allemaal tuig! (1981)

Allemaal tuig!Na een jaar lang de Bloemenwijk onveilig te hebben gemaakt, worden Anja, Monne, Wijnand, Bart samen met andere jeugdbendeleden opgepakt door de politie. Hun ouders zijn hier niet blij mee en er ontstaat een discussie over hoe de jongeren moeten worden begeleid. In afwachting van het oordeel van de kinderrechter gaan ouders, buurtbewoners en de jongeren in overleg. Ze krijgen een crossveldje en een eigen plek in het buurthuis toegewezen. Zo hoopt men de overlast te beperken omdat de uitspraak van de rechter twee maanden kan duren. Hoewel het een tijdje goed gaat worden de jongeren uit het buurthuis gezet en ze besluiten een leegstaande politiepost te kraken.

Allemaal tuig!De Bloemenwijkers zijn het zat, ze hebben genoeg ellende ondervonden van het 'tuig' en protesteren hier tegen. Het is nu aan de gemeente of zij de jongeren toestemming zal geven om in de oude politiepost te mogen blijven zitten ondanks het verzet van de buurt. Uiteindelijk besluit de gemeente dat de jongeren voorlopig mogen blijven zitten. De jongeren zijn zo blij dat er een feest wordt georganiseerd in de gekraakte politiepost. Het feest wordt bruut verstoord door een groep jaloerse jongeren uit West. De ex-jeugdbendeleden balen van het incident want zij willen juist een goede indruk maken op de kinderrechter maar het loopt uit de hand en de wijkpost brand af.

Juist op dezelfde dag zou de officier van justitie een bezoek brengen aan het gekraakte pand. TV-verslaggeefster Hetty Heldering volgt de jongeren tot de dag dat ze voor de rechter moeten verschijnen. Zo is ook te zien welke problemen de jongeren thuis en op school hebben, hoe ze elkaar hebben leren kennen en wat ze daarna allemaal hebben uitgespookt. Op 28 oktober 1982 werd deze zesdelige serie in een verkorte versie ook als speelfilm in de bioscoop uitgebracht. In dat jaar werd de serie ook herhaald en toen in vier delen uitgezonden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
IKON (9 december 1981 - 13 januari 1982 / 29 oktober - 19 november 1982 / 9 mei - 13 juni 1984)

Scenario
Hans Melissen
Ben Sombogaart

Muziek
Jurre Haanstra

Regie
Ben Somogaart
Nancy Gould

 


Publicatiedatum: 22 maart 2010
Laatste aanvulling: 20 juli 2012

© IKON

Jaren 80, IKON, 1981