Toegankelijkheid

Skip to main content

Alf op Melmac (1988-1990)

Alf op MelmacOm zoveel mogelijk van het succes van een serie te profiteren worden al sinds het begin van het televisietijdperk 'spin offs' bedacht, een nieuwe serie met één of meerdere personages uit een bestaande reeks. Aan het begin van de jaren '80 ontstond een opmerkelijke variatie op de spin off, waarbij de personages een eigen tekenfilmserie kregen. Voordeel was dat de acteurs hun successerie niet hoefden te verlaten, en meestal spraken ze de stem in van hun eigen tekenfilmpersonage. Dit concept werd onder andere toegepast op The Dukes of Hazzard, Punky Brewster en Happy Days, maar deze tekenfilmvarianten waren nooit in Nederland te zien.

Alf op MelmacDat was wel het geval met de tekenfilmserie die gemaakt werd van ALF. In deze comedyserie leert de familie Tanner een pluizig buitenaards wezen kennen dat na de verwoesting van zijn planeet Melmac met zijn ruimteschip is neergestort op aarde. De Tanners nemen het bijdehante wezen in hun gezin op en noemen het Alf, wat staat voor 'Alien life form'. De tekenfilm rond Alf speelt zich af voor de comedyserie en laat zijn leven op Melmac zien. Daar heet Alf Gordon Shumway en is gevechtspiloot in opleiding, net als zijn vrienden Sloop, Rick en Skip. Hij woont bij zijn ouders Bob en Flo, samen met zijn broer Curtis en kleine zusje Augie.

Gordon heeft ook een vriendinnetje, Rhonda, en speelt graag saxofoon. Het leven op Melmac heeft veel overeenkomsten met dat van de aarde, al worden katten hier niet als een delicatesse beschouwd. De pluizige Alf uit de comedyserie introduceerde iedere aflevering zijn eigen tekenfilmpersonage. De serie sloeg zo aan dat er een jaar later nog een tweede tekenfilm rond Alf kwam. Dat werd Alf Tales, waarin en Alf en zijn medebewoners van Melmac bekende sprookjes en verhalen op hun eigen grappige wijze vertelden. Deze reeks is in Nederland niet uitgezonden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
TROS (5 januari - 29 maart 1988 / 9 februari - 4 mei 1990)

Originele/alternatieve titel
Alf: the animated series
Alf: animated adventures
Animated Alf

Scenario
Duane Capizzi
Paul Fusco
Tom Patchett

Ontwerp personages
David Feiss
Mike Kim

Ontwerp decors
Kelly Days
John Koch
Lou Police

Muziek
Shuki Levy
Haïm Saban

Regie
Michael Hack
David Feiss
Dan Riba

Producenten
Bernie Brillstein
David Feiss
Paul Fusco
Tom Patchett
Haïm Saban

 


Publicatiedatum: 29 maart 2007
Laatste aanvulling: 19 juli 2012

© Alien Productions Inc. / DiC Enterprises / Saban Productions

TROS, Jaren 80, 1988