Toegankelijkheid

Skip to main content

Zevensprong, De (1982)

De ZevensprongKarst van der Meulen speelde al een tijdje met de gedachte om het populaire jeugdboek "De Zevensprong" van Tonke Dragt uit 1966 te verfilmen. Toen de NCRV hem benaderde voor een nieuwe jeugdserie was dat het ideale moment. Bij het zoeken naar de juiste locaties kwamen de makers bij het leegstaande kasteel Huize Ruurlo terecht, niet wetende dat in deze omgeving Tonke Dragt het boek ook had geschreven. Het verhaal gaat over schoolmeester Frans van der Steg, die zijn klas graag zelfverzonnen verhalen vertelt over zijn avonturen als Frans de Rode (vanwege zijn rode haar). Wanneer hij de klas vertelt 's avonds een belangrijke brief te verwachten, is hij stomverbaasd als dat ook echt gebeurt.

De ZevensprongFrans denkt dat de kinderen een grap met hem uithalen, totdat de afzender "Gr. Gr." zijn koetsier Jan Toereloer stuurt om hem op te halen. Fantasie lijkt werkelijkheid te worden, maar na een ruzie met de koetsier belandt Frans in de stromende regen op een kruising waar een zevensprong staat die maar zes wegen heeft. De zevende weg, een onderaardse gang, leidt naar het kasteel van graaf Gradus Grisenstijn. Hij is voogd over zijn neefje Geert-Jan. Volgens de overlevering is Geert-Jan de erfgenaam van een schat die ergens in het kasteel verborgen zou liggen. Eén van zijn voorvaderen, graaf Gregorius Grisenstijn, heeft hierover aanwijzingen achtergelaten in de vorm van raadselachtige profetieën.

De ZevensprongOmdat daar instaat dat de schat door een kind gevonden zal worden houdt de huidige hebzuchtige graaf Geert-Jan min of meer gevangen. Maar graaf Gradus weet niet dat er inmiddels een complot tegen hem bestaat, dat uit zes personen bestaat, waaronder Jan Toereloer en de hospita van Frans, tante Willemijn. Frans wordt uitgekozen als zevende lid, omdat hij als privé-onderwijzer van Geert-Jan toegang heeft tot het kasteel en dus ook de schat...
Deze spannende serie is vrijwel geheel op locatie gefilmd in de Gelderse plaatsen Lochem, Neede, Hengelo, Gelselaar, Markvelde, Holten en uiteraard Ruurlo. Sinds 2005 bevindt zich daar de schatkist uit de serie in de plaatselijke VVV.

Hier is ook een fietsroute verkrijgbaar die langs plekken gaat die in de serie te zien zijn. Om de route helemaal compleet te maken is op 10 juli 2006 de wegwijzer die de zeven wegen aanwijst teruggeplaatst.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
NCRV (30 september - 23 december 1982 / 5 oktober - 28 december 1986 / 4 december 1993 - 26 februari 1994 / 3 januari - 28 maart 1997 / 27 juli - 14 augustus 2001 / 25 juli - 12 augustus 2003 / 2 mei - 6 mei 2005 / 3 juli - 19 juli 2006 / 31 juli - 27 augustus 2006)

Creatie
Tonke Dragt (boek "De zevensprong")

Tekst
Karst van der Meulen

Muziek
Tonny Eyk

Coach kinderen
Peter Timmers
Bonnet Vorrink

Regie
Karst van der Meulen

Productie
Margriet van der Water
Frank van Balen

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 8 mei 2013

© NCRV

NCRV, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, 1982, Karst van der Meulen, Joost Prinsen, Tonny Eyk