Toegankelijkheid

Skip to main content

Varen is fijner dan je denkt / Tinkeltje (1956-1960)

Varen is fijner dan je denkt / TinkeltjeTer gelegenheid van de jaarwisseling schreef Mies Bouhuys in 1956 het televisiespel Het oude jaar dat wilde blijven. Na de uitzending deed omroepster Ageeth Scherphuis een oproep een naam te bedenken voor de kabouter die in het programma te zien was. De winnende inzending werd Tinkeltje, en dat was tevens de naam van de nieuwe kinderserie die een maand later van start ging. Omdat na 13 afleveringen kabouter Tinkeltje letterlijk uit beeld verdween (hoewel er nog wel naar hem gezocht werd en hij in latere afleveringen weer zou opduiken) ging de reeks vanaf 1958 verder onder een nieuwe naam, Varen is fijner dan je denkt.

Varen is fijner dan je denkt / TinkeltjeDe serie draaide om scheepskok en kapitein meneer King die met zijn schip de M.S. Krikkemikke het avontuur op zocht, en daarbij graag een lied zong. Naast het titellied werd vooral het liedje over het vermiste dienstmeisje Zeefje heel bekend. Onder de vaste passagiers bevonden zich verder de waarzegster mevrouw Gracia en Ageeth, die in haar rol van omroepster in de serie meespeelde. Onder de vele gastacteurs bevond zich onder andere Leen Jongeward die in zijn rol van meneer Leeuwerik, "het mannetje op zolder", een eigen serie kreeg. Ook was er in iedere aflevering een poppenspel te zien.

Varen is fijner dan je denkt / TinkeltjeHoewel de serie zich grotendeels in de open lucht afspeelde werd in de beginjaren alles in de studio opgenomen. Om de verre reizen zo echt mogelijk te laten lijken werd er gebruik gemaakt van schaalmodellen. Voor latere afleveringen werden er buitenopnamen gemaakt waarbij het IJsselmeer model stond voor de wereldzeeën. Tijdens één van de reizen van de Krikkemikke werd op een onbewoond eiland een beertje gevonden dat de naam Krikke kreeg en in dierentuin Artis een nieuw onderkomen vond. In mei 1960 kwam een plotseling einde aan zowel Varen is fijner dan je denkt als aan Het mannetje op zolder toen schrijfster Mies Bouhuys besloot weg te gaan bij de AVRO.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
50

Uitgezonden door
AVRO (29 december 1956 - 25 mei 1960)

Tekst
Mies Bouhuys

Poppenspel
Don Vermeire
Ly Vermeire

Poppenspel 'Het oude jaar dat wilde blijven'
Jan Nelissen

Muziek
Pierre Biersma
Wim van Steenderen

Eindtune gezongen door
Piet Römer

Regie
Jef de Groot
B. van Dobbenburgh
Mies Bouhuys
Gijs Stappershoef

Regie 'Het oude jaar dat wilde blijven'
Siebe van der Zee

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste anvulling: 29 juli 2022

© AVRO

AVRO, Jaren 50, Jaren 60, 1956, Piet Römer, Mies Bouhuys