Toegankelijkheid

Skip to main content
Kinder- en jeugdtelevisie gerelateerd aan Mies Bouhuys
 

Mies BouhuysMaria Albertha (Mies) Bouhuys (Weesp, 10 januari 1927 – Amsterdam, 30 juni 2008) was een Nederlandse scenario-, toneel- en kinderboekenschrijfster. Ook schreef ze gedichten. Ze was woonachtig in Amsterdam.

Bouhuys was gehuwd met de dichter Ed. Hoornik. Ze werd opgeleid tot onderwijzeres maar stond nooit voor de klas. In 1958 trad ze in dienst van de AVRO als regisseuse en scenarioschrijfster van televisiekinderprogramma's, zoals Het mannetje op zolder met in de hoofdrol Leen Jongewaard, als meneer Leeuweriks en Tinkeltje cq Varen is fijner dan je denkt, met Piet Römer, Ageeth Scherphuis, Cecilia Lichtveld en Sepha Dierikx, in de rol van respectievelijk de scheepskok, meneer King, de omroepster Ageeth, mejuffrouw Zeefje en mevrouw Grazia Morena.

Daarnaast schreef ze de teksten voor Man in de stad, een 16-delige cabaretserie rondom Ton van Duinhoven, die de VARA in 1961 en 1962 op de radio bracht (met muziek van Harry Bannink). Zij was tevens enkele jaren bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen (VvL).

Tekst: Wikipedia