Toegankelijkheid

Skip to main content

Tovenaar van Oz, De (1986-1987)

De Tovenaar van OzAan het begin van de 19de eeuw schreef de Amerikaanse auteur L. Frank Baum het verhaal "The Wizard of Oz". Het bereikte een ongekende populariteit, en in de loop der tijd zijn er reeds vele musicals en films van gemaakt, de eerste film al in 1910. De bekendste film is de musical uit 1939 met Judy Garland als Dorothy. Begin jaren '80 besloot het Japanse animatieconcern Panmedia om een tekenfilmversie te fabriceren en deze kwam in 1982 gereed. Het verhaal gaat over een meisje, Doortje genaamd, dat bij haar oom en tante op de boerderij woont. Op een dag trekt een wervelwind over het landgoed en verdwijnt de hele boerderij de lucht in.

De Tovenaar van OzWanneer Doortje haar ogen opendoet blijkt ze in het Land van Oz te zijn, een land van feeën, trollen, heksen en andere wezens. In de eerste instantie voelt Doortje zich niet op haar gemak en wil terug naar huis. Op aanraden van de Goede Heks van het Zuiden volgt ze het lange en gevaarlijke gele pad. Deze weg leidt naar Smaragdstad waar de Tovenaar van Oz woont: hij weet waarschijnlijk wel een manier om haar terug naar huis te krijgen waarbij ze gelukkig niet het hele eind hoeft af te leggen. Ze komt drie figuren tegen die evenals haar een wens hebben: Lappie de vogelverschrikker zou graag hersenen krijgen en Blikkie de robot heeft altijd al een hart willen hebben.

Droezel de leeuw tenslotte wil moedig worden. De Tovenaar van OzHet gezelschap gaat op weg en beleeft de nodige avonturen. Ze komen de vreemdste wezens tegen, waaronder de Boze Heks van het Westen, Blikken Bas, Mombi en Tip. Het verhaal symboliseert de weg van het kind-zijn naar de volwassenheid van een meisje. Op haar zoektocht ontmoet en verzamelt zij liefde, verstand en moed, waardoor zij de wereld der volwassenen aankan. De Nederlandse versie van de tekenfilm is een groot succes geworden, wat voor een groot deel te danken is aan Tony Dirne. Hij heeft de teksten op een magistrale wijze weten te bewerken, waardoor de dialogen van een grote dosis humor voorzien zijn.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52

Uitgezonden door
VARA (22 december 1986 - 20 december 1987 / 24 mei 1990 - 7 september 1991)
Kindernet (11 januari 1989 - 23 december 1994)

Originele/alternatieve titel
Ozu no mahôtsukai
The wizard of Oz

Creatie
L. Frank Baum (boek "The wizard of Oz")

Ontwerp personages
Jun'ichi Seki

Scenario
Akira Miya

Muziek
Joe Hisaishi
K.S. Yoshimura
Takao Naoi

Regie
Tonogawa Naishô
Hiro Obayashi

Producent
Naishô Tonogawa

Teksten, casting en regie Nederlandstalige versie
Tony Dirne

 


Bijdrage: Willem Bas
Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal voor de videoscans

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 3 februari 2024

© Panmedia

VARA, Jaren 80, Jaren 90, Kindernet, 1986, Hetty Heyting, Beatrijs Sluijter