Toegankelijkheid

Skip to main content

Thundercats (1989-1991)

ThundercatsDe inwoners van Thundera evacueren net voordat deze planeet verwoest wordt door de gemene Mutants, die op zoek zijn naar het Magische Oog van Thundera. Alle ruimteschepen worden door hen verwoest… behalve één. Slechts een kleine groep Thunderans, de katachtige Thundercats, blijft over. Deze groep, geleidt door Jaga, zet koers naar een veilige bestemming. Jaga sterft echter en het schip stort neer op de planeet Third Earth. Al vlug maken de Thundercats vrienden met andere wezens. Ze bouwen een nieuw onderkomen in de rotsen, een metalen leeuw: Cat's Lair. Lion-O, voor de crash nog een Thunderkitten en nu opeens volwassen, wordt de nieuwe leider.

ThundercatsMumm-Ra, de eeuwenoude wortel van al het kwaad, die samen met de Mutants de rest van de Thunderans vermoord heeft, blijft een constante dreiging voor de Thundercats. Ook de Lunatacs, onder leiding van de kleine Luna, zijn grote vijanden. Lion-O vecht met zijn Zwaard van Omens, dat het Magische Oog van Thundera bevat, terug tegen Mumm-Ra, de Mutants, de Lunatacs en andere vijanden. Op het eerste oog lijkt Thundercats een half uur non-stop actie. En dat is het ook. Maar dat is niet het enige. De Thundercats moeten leren overleven op Third World. Hun leider Lion-O is misschien lichamelijk volgroeid, maar geestelijk nog een kind.

Naarmate de serie vordert, wordt Lion-O steeds volwassener. Van Thundercats was veel merchandise te krijgen, van T-shirts tot bekers tot dekbedovertrekken. Maar het bekendst waren toch de poppen en de bijbehorende accessoires.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
130 (52 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
AVRO (2 oktober 1989 - 26 maart 1990 / 2 april - 24 september 1990 / 6 oktober 1990 - 30 maart 1991 / 6 april - 28 september 1991)
Cartoon Network

Creatie
Ted Wolf

Scenario
Leonard Starr
Sandy Fries
Annabelle Gurwitch
Peter Lawrence
William Overgard
Lee Schneider
Chris Trengrove
Heather M. Winters

Ontwerp personages
Tsugu Kubo
Minoru Nishida

Ontwerp decors
Minoru Nishida
Yûji Yatabe 

Muziek
Bernard Hoffer

Regie
Katsuhito Akiyama
Ryô Yasumura
Tameo Kohanawa

Producenten
Jules Bass
Lee Dannacher
Arthur Rankin, Jr.

 


Bijdrage: Gijs Garenfeld

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 22 maart 2022

© Telepicture Corporation/Rankin Bass Productions

AVRO, Jaren 90, Cartoon Network, 1989