Toegankelijkheid

Skip to main content

Ti-Ta Tovenaar (1972-1974)

Ti-Ta TovenaarNa vier jaar Fabeltjeskrant wilde de NOS graag een nieuwe dagelijkse serie die minimaal drie maanden kon worden uitgezonden. Lo Hartog van Banda, die al veel teksten voor stripverhalen had geschreven, bedacht voor deze reeks een tovenaar die samen met zijn dochter en een aap in een luchtkasteel woont. Hij had echter nog geen naam voor de tovenaar terwijl Joop Stokkermans al bezig was met het beginlied. Hij zong de melodie voor en vulde zelf op de plek van de naam ‘ti-ta’ in en die naam zou het blijven. De dochter werd Tika en de aap kreeg de naam Tato. Op de kamer van Tika wonen ook nog twee pluizige wezens, de grobbebollen, de broers Geeltje en Groentje.

Ti-Ta TovenaarDe verstrooide tovenaar heeft maar één doel: het veranderen van een aardbei in een kameel, maar dat is hem nog nooit gelukt. Er gaat regelmatig iets fout als ook Tika probeert te toveren of Tato een streek uithaalt. Wanneer de grobbevogel een ei legt wordt het per ongeluk vergroot en voordat het weer verkleind kan worden komt er een reusachtig grobbekuiken uit dat voortdurend honger heeft en veel lawaai maakt. Op zoek naar eten neemt Tika het kuiken mee naar het plaatselijke dorpje waar onder meer het zenuwachtige heertje, de altijd verbaasde boer, een agent en de kelner van het plaatselijke café wonen.

Ti-Ta TovenaarAls zij iets meekrijgen van de toverkunsten kan Tika hen ‘stilzetten’ door haar handen tegen te plaatsen en na een vingerknip kunnen ze zich weer bewegen. De opnamen gingen van start op 12 juni 1972. Op één dag werden één à twee afleveringen van viereneenhalve minuut opgenomen. De zeven afleveringen van één week vormden samen een afgerond verhaal en iedere aflevering werd afgesloten met de tekst “dat zien we morgen dan wel weer”. De serie ging in oktober van start en werd al snel populair waarna er nieuwe afleveringen werden opgenomen en na een korte zomerstop in 1973 ging een tweede seizoen van start.

Ti-Ta TovenaarEr werden nieuwe personages geïntroduceerd zoals de opa van Tika, tovenaarsleerling Kwark en de heks Grobelia. Zij woont in het Grobbedal en heeft een magische toverlantaarn. Hoewel de serie succesvol bleef en er veel merchandising werd gemaakt kwam er geen derde seizoen. Alle kostuums, rekwisieten en decorstukken werden op 26 februari 1974 geveild. De afleveringen werden hergemonteerd tot een speelduur van 25 minuten en werden diezelfde zomer uitgezonden. Na meerdere herhalingen bewerkte De Efteling de serie in 2005 tot musical met Erik Brey als Ti-Ta en Manon Novak als Tika, in 2008 gevolgd door een nieuwe serie met dezelfde acteurs. In 2004 sprak Maroesja speciaal voor onze website een introtekst in.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
490

Uitgezonden door
NOS (1 oktober 1972 - 1 juni 1974 / 9 juni - 22 september 1974 / 4 mei - 28 september 1975 / 9 mei - 1 oktober 1976 / 8 mei - 2 oktober 1977)
TROS (20 april 1988 - 31 maart 1989)
Yorin (9 februari 2003 - 15 februari 2004)
RTL 4 (3 mei - 9 augustus 2009)

Alternatieve titel
TiTa Tovenaar

Tekst
Lo Hartog van Banda

Muziek
Joop Stokkermans

Begintune gezongen door
Maroesja Lacunes

Poppenontwerp
Herbert Stakelbeek

Poppenspelers Grobbebollen
Rolf Hartog van Banda
Yvonne Brugman
Joost Brugman
Familie Massee

Apentrainer
Alphons de Jonghe

Regie
Ton Lensink

Producent
Max Appelboom

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 3 oktober 2017

© Max Appelboom Produkties/NOS

RTL 4, TROS, Jaren 80, Jaren 00, Jaren 70, Yorin, NOS, 1972, Lex Goudsmit, Ton Lensink, Corry van der Linden, Maroesja Lacunes, Joop Stokkermans, Maélys Morel