Toegankelijkheid

Skip to main content

Suske en Wiske (1975-1976)

Suske en WiskeIn 1955 bracht Pats Poppenspel, een gezelschap uit België dat poppenkastvoorstellingen gaf, de avonturen van Suske en Wiske als eerste op de Vlaamse televisie. Enkele afleveringen hiervan werden ook in Nederland uitgezonden. Het idee voor een poppenserie over deze beroemde striphelden was dus niet echt nieuw. Na lange gesprekken met Willy Vandersteen, de tekenaar van de strip, werd in 1973 een geheel nieuwe reeks in productie genomen. Dit gebeurde in samenwerking met de Vlaamse acteur en producent Wies Andersen. In plaats van bewerkingen van de bestaande strips werd er gekozen voor zes nieuwe verhalen.

Suske en WiskeDe poppen kregen meerdere gezichtsuitdrukkingen en de decors en rekwisieten werden gemaakt op basis van gedetailleerde ontwerpen van Studio Vandersteen. Lambik treedt telkens op verteller. Een opvallend verschil met de stripverhalen is dat de pop van Jerom zijn ogen nu open heeft.

De serie werd een groot succes, evenals de merchandising. Uiteindelijk werden de televisieverhalen bewerkt tot stripalbums, achtereenvolgens 'De minilotten van Kokonera' (nr. 159), 'De gouden locomotief' (nr. 162), 'De zingende kaars' (nr. 167), 'Het laatste dwaallicht' (nr. 172), 'De windbrekers' (nr. 179) en 'De regenboogprinses' (nr. 184).
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
29 

Uitgezonden door
TROS (6 oktober 1975 - 15 december 1976)

Scenario
Wim Povel, naar de verhalen van Willy Vandersteen

Poppen
André Hendrickx
Carlos Detremmerie
Liliane Vandersteen

Poppenspel
Luc d'Heux

Muziek
Piet Souer

Regie
Patrick le Bon

Producent
Wies Andersen

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 3 maart 2024

© Andersen Films/TROS

TROS, Jaren 70, 1975, Henk Molenberg, Paula Majoor, Trudy Libosan