Toegankelijkheid

Suske en Wiske - De Duistere Diamant (2008)

Suske en Wiske - De Duistere DiamantNa poppen- en animatieseries op televisie maakten Suske en Wiske in 2004 hun bioscoopdebuut met de verfilming van 'De Duistere Diamant'. Het oorspronkelijke stripverhaal verscheen voor het eerst in 1958 in de Vlaamse krant De Standaard. Al in 2001 werd het project aangekondigd. Regisseur Rudi Van Den Bossche koos voor het verhaal over de zwarte diamant omdat het door Willy Vandersteen, de bedenker van Suske en Wiske, zelf was geschreven. Alle personages uit de strip komen in het verhaal voor, even als een reis door de tijd met de teletijdmachine. Omdat er problemen waren met de financiering werd het filmen telkens uitgesteld.

Suske en Wiske - De Duistere DiamantToen uiteindelijk de opnamen in augustus 2003 van start gingen bleek de jongen die oorspronkelijk Suske zou spelen al te oud en moest zijn rol opgeven. De Nederlandse première vond plaats op 15 februari 2004, de 91ste geboortedag van Willy Vandersteen. Terwijl Jerom liever thuis blijft om zich met zijn nieuwe hobby, fotograferen, bezig te houden, gaan Suske, Wiske, tante Sidonia en Lambik op vakantie naar Nederland. Ze logeren in de Brabantse Ganzenhoeve, die eigendom is van Alwina. Zij woont er alleen en heeft weinig contact met de dorpsgenoten omdat men gelooft dat het spookt op de oude boerderij. In het nabijgelegen bos vindt Suske een doosje met een zwarte diamant.

Suske en Wiske - De Duistere DiamantHij geeft de diamant aan tante Sidonia die de edelsteen op zijn verzoek verkoopt aan baron Roger, de huisbaas van Alwina. Zij weet dan nog niet dat er een vloek rust op de diamant: wie de steen verkoopt zal alle levenslust verliezen en nooit meer kunnen lachen. Reden voor Suske en Wiske om met de teletijdmachine van professor Barabas 500 jaar terug in de tijd te gaan om de maker van de geheimzinnige diamant te zoeken. Er is haast bij geboden want het gaat steeds slechter met tante Sidonia. De zoektocht door de middeleeuwen levert, behalve enkele spannende avonturen, weinig op. De baron lijkt meer te weten, want waarom wilde hij zo graag de donkere steen kopen?

De KRO, één van de financiers, heeft de film in zijn geheel en als serie uitgezonden. In een kleine bijrol is Alex Wilequet te zien, de schoonzoon van Willy Vandersteen. Hij speelde eerder professor Barabas in de eerste Suske en Wiske musical. Inmiddels is een tweede verhaal, De Texas Rakkers, voor het witte doek verfilmd. Ditmaal werd gekozen voor een 3-D computeranimatie.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
4

Uitgezonden door
KRO (1 januari 2007, als speelfilm / 3 januari 2007, als speelfilm / 1 juli 2007, als speelfilm / 7 juli 2007, als speelfilm / 2 februari 2008, als speelfilm / 21 oktober - 24 oktober 2008 / 7 mei - 8 mei 2009 / 30 april 2010, als speelfilm / 16 juli 2011, als speelfilm)

Creatie
Willy Vandersteen (album "De duistere diamant")

Scenario
Rudi Van Den Bossche
Ilse Somers

Muziek
Brian Clifton

Eindtune gezongen door
Fay Lovsky

Regie
Rudi Van Den Bossche

Producenten
Christoph Thoke
Axel Moebius
Christel Brunn
Manfred Büttner
Peter van den Dungen
Hetty Naaijkens
Antonino Lombardo
Rudi Van Den Bossche

 


Publicatiedatum: 5 september 2009
Laatste aanvulling: 27 augustus 2013

© Cine3

KRO, Jaren 00, Jaren 10, 2008