Toegankelijkheid

Strijd der Planeten (1980-1981)

Strijd der PlanetenVan alle onderdelen die in de Kinderbios te zien waren was Strijd der Planeten één van de populairste tekenfilms. De strijd uit de titel wordt gevoerd door de vijf leden van het Gieforsteam: Mark, Jason, Prinses, Kiap en Taini. In het dagelijks leven zien ze er gewoon uit en verschillen niet van andere jongeren. Maar als buitenaardse machten de aarde bedreigen worden de leden opgeroepen en veranderen zij met hun strijdkreet "verrrrwissel!" in vogelachtige superhelden met bijpassende gevechtskleding. Het Gieforsteam wordt geleid door chef Anderson die hen van opdrachten voorziet.

Strijd der PlanetenMet hun ruimteschip Feniks, dat bij hoge snelheid in een vuurvogel verandert, bestrijden zij hun vijanden. De meest gevaarlijke is de planeet Spectra, met aan het hoofd een geheimzinnig wezen dat luistert naar de naam Grote Heerser. Direct onder hem staat Zoltar, al even slecht en een meester in vermommingen en ontsnappingen. Hij voert de opdrachten uit die de Grote Heerser hem geeft. Deze tekenfilm komt oorspronkelijk uit Japan en is daar bekend onder de naam Gatchaman. De soms gewelddadige scènes en harde humor vond men in Amerika ongeschikt voor jonge kijkers, en deze werden vervangen door geheel nieuw beeldmateriaal.

Strijd der PlanetenHierin is de robot Comp-7 te zien die het Gieforsteam bijstaat vanuit Neptunus, een beveiligingscentrum dat zich op de bodem van de oceaan bevindt. Om de serieuze tekenfilm wat vrolijker te maken heeft Comp-7 ook nog een grappig huisdier, het robothondje Rovertje. Daarnaast werd de serie voorzien van nieuwe muziek door Hoyt S. Curtin, de componist van vrijwel alle Hanna-Barbera tekenfilms. Voor de Kinderbios koos men ook voor de Amerikaanse versie, voorzien van een Nederlandse nasynchronisatie. De AVRO bracht ook een spaaralbum uit van de serie. De afbeeldingen hiervoor moesten een jaar lang iedere week uit de televisiegids worden geknipt.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
85 (26 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
AVRO (7 juni 1980 - 23 september 1981)

Originele/alternatieve titel
Gatchaman
Battle of the Planets

Scenario
Jameson Brewer
Tatsuo Yoshida

Ontwerp personages
Tatsuo Yoshida

Ontwerp decors
Mitsuki Nakamura

Muziek
Bob Sakuma
Hoyt S. Curtin

Regie
David E. Hanson

Producent
Jameson Brewer
David E. Hanson
Ippei Kuri

Nederlandse bewerking
Rietje Riedijk

Nederlandse tekstregie
Joop Doderer

Nederlandse eindregie
Rob Herzet
Theo de Vos

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 22 maart 2022

© Tatsunoko Production/Sandy Frank Film Syndication/Gallerie International Films/AVRO

AVRO, Jaren 80, 1980, Joop Doderer, Cor Witschge, Jaap Stobbe, Meta de Vries, Jody Pijper