Toegankelijkheid

Skip to main content

Stratemakeropzeeshow, De (1972-1974)

De StratemakeropzeeshowHoe zou het zijn als niet de ouders maar de kinderen thuis de baas waren? Aart Staartjes bedacht een ijzersterke formule waarin de belevingswereld van kinderen centraal moest staan. Hij wilde ouders en opvoeders een spiegel voorhouden door de rollen thuis om te draaien. Omdat zijn oom Dirk het daar vroeger altijd over had ontstond het personage van de stratemaker-op-zee die Staartjes zelf speelde. Op zoek naar acteurs vond hij de toen nog onbekende Joost Prinsen, die hij tegenkwam in de kantine van de studio. Prinsen bleek de ideale Erik Engerd te zijn, de man die mensen wil laten schrikken maar daar nooit in slaagt.

De StratemakeropzeeshowWieteke van Dort had al enige ervaring met kinderprogramma's maar een deftige dame die telkens per ongeluk windjes laat was zij nog nooit geweest. Alle overige rollen werden door hetzefde trio gespeeld. De kinderen smulden ervan (net als veel volwassenen) al mocht niet iedereen kijken. De derde aflevering, over poep en pies, trok de aandacht van journalist Henk van der Meijden. In de Telegraaf kopte hij in chocoladeletters “VARA leert kinderen nieuw spelletje: schuttingwoorden” en noemde de makers “een stelletje pubers”, zonder daarbij overigens de naam van het programma te noemen.

De StratemakeropzeeshowHet artikel had een averechts effect want de daarop volgende aflevering trok veel meer kijkers die dat wel eens met eigen ogen wilden zien. In een terugblik op de serie in het programma Kijkbuiskinderen, uitgezonden op 4 maart 2015, vertelde Aart Staartje dat wat hem betreft Henk van der Meijden een koninklijke onderscheiding zou moeten krijgen voor het maken van de beste reclame. Na ruim twee jaar besloten de makers met het programma te stoppen omdat de onderwerpen op waren. Toch kwam er enkele jaren later een vergelijkbare serie, J.J. de Bom voorheen De Kindervriend, waarin het drietal brieven van kinderen beantwoordden.

Aart Staartjes vond deze opzet braver dan de Stratemakeropzeeshow. Aart Staartjes, Joost Prinsen en Wieteke van Dort zijn echter blijven samenwerken, onder meer in Het Klokhuis.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
54

Uitgezonden door
VARA (3 oktober 1972 - 26 december 1974)

Alternatieve titel
Stratenmakeropzeeshow
Stratemakeropzeesjow

Teksten en liedjes
Jan Riem
Willem Wilmink
Ries Moonen
Hans Dorrestijn
Karel Eykman (als Hendrik Blaak)
Ida Ynema
Joost Prinsman

Muziek
Harry Bannink

Begin- en eindtune gezongen door
Wieteke van Dort
Joost Prinsen

Samenstelling en regie
Aart Staartjes
Frans Boelen

Productie
Mieps Suurhoff

 


Met dank aan Ted Kerkjes voor de afbeelding van het boek van Willem Wilmink

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 augustus 2022

© VARA

VARA, Jaren 70, 1972, Aart Staartjes, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Harry Bannink