Toegankelijkheid

Skip to main content

Paulus de Boskabouter (1967-1968)

Paulus de BoskabouterJan van Oort, die zich Jean Dulieu noemde, is de geestelijk vader van Paulus de Boskabouter. Na jaren als hoorspel op de radio verscheen Paulus in 1967 op de televisie, de eerste Nederlandse kinderserie in kleur. Jean Dulieu maakte voor deze serie zelf alle marionetten. Dat had hij eerder gedaan voor zijn poppenkastvoorstellingen, waarmee hij samen met een vriend in 1948 en 1949 ruim honderd voorstellingen had gegeven over Paulus en zijn vrienden Oehoeboeroe de uil, Salomo de raaf en Gregorius de das. Daarnaast maakte hij alle rekwisieten en decors zelf. Het decortje van Eucalypta's huiskamer bijvoorbeeld was 30 cm hoog en 50 cm breed.

Paulus de BoskabouterNet als bij de radio-uitzendingen sprak hij alle stemmen zelf in. In het kasteel Groeneveld te Baarn werden twee keer per maand opnamen gemaakt, waarbij Dulieu geassisteerd werd door zijn vrouw Kitty en dochter Dorinde. Iedere scène werd eerst uitgebreid gerepeteerd om synchroon te lopen met de geluidsband die van tevoren was ingesproken. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland was de serie populair, de Engels nagesynchroniseerde versie Paulus the woodgnome was onder andere te zien in Groot Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Begin jaren '70 verkocht Dulieu zijn geliefde personages uit geldnood aan Thijs Chanowski.

Hij maakte een nieuwe serie in de stijl van zijn eigen Fabeltjeskrant. Jean Dulieu bleef wel nieuwe stripverhalen van Paulus tekenen, het laatste album verscheen in 1984. Hij overleed op 29 november 2006, 85 jaar oud. Als eerbetoon is op initiatief van de buurtbewoners in het Gravinnenbos in Arnhem een beeld van Paulus de Boskabouter geplaatst, gemaakt door Henk Evertzen. In dit bos wandelde Jean Dulieu dagelijks met zijn hond Baloe.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
NTS/NOS (1 oktober 1967 - 29 december 1968 / 10 juni - 2 september 1973)
KRO (7 september 1994 - 26 augustus 1995)

Tekst en poppenspel
Jean Dulieu

Muziek
Joop Stokkermans
Gerrit den Braber

Begintune gezongen door
Kinderkoor De Schellebellen

Productie en regie
Feliks Arons
Fred Bosman
Christ Stuur
Sjef van Leeuwen
Pauline Peters

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 22 juli 2022

© NTS/Jean Dulieu

KRO, NTS, Jaren 90, Jaren 70, Jaren 60, NOS, 1967, Joop Stokkermans