Toegankelijkheid

Skip to main content

Okkie Trooy, De avonturen van (1962-1964)

De avonturen van Okkie TrooySamen met zijn assistent Nono en huishoudster Rozemarijntje woont de uitvinder Okkie Trooy in het dorpje Kukelton. Hij is herkenbaar aan zijn bolhoed en aan een koffertje dat altijd vol met krentenbollen zit, maar alleen als Okkie het opendoet, bij anderen is de inhoud leeg. Eén van zijn andere uitvindingen is een verrekijker waarmee door muren gekeken kan worden. Van een man die zegt van de planeet Fabelonië afkomstig te zijn krijgt Okkie Fabelonisch fluitenkruid om een drankje te maken. Wie het drinkt, komt vanzelf op Fabelonië terecht. Okkie maakt het drankje maar twijfelt of hij het zal drinken.

De avonturen van Okkie TrooyRozemarijntje denkt dat het drankje limonade is en schenkt een glas in voor Nono die plotsklaps verdwenen is. Voor Okkie is dat het teken dat het kruid werkt en hij besluit Nono achterna te gaan, een geschrokken huishoudster achterlatend. Al snel vindt hij Nono terug, maar hoe komen ze nu weer naar Kukelton? Op Fabelonië gaan ze op zoek naar de marskramer. Onderweg maken Okkie en Nono kennis met de soms vreemde bewoners van de planeet zoals de rare koningin Fifi, de Sajapiti-indianen, de betoverendeLoki en Boekieboem, die het liefst sprookjesboeken leest en hen bevrijdt van twee struikrovers.

Volgens hem is de enige persoon die Okkie en Nono kan helpen de Geheimzinnige Ips. Maar wie Ips wil vinden moet volgens Boekieboem eerst veel avonturen beleven. Hij krijgt gelijk, want pas na vele omzwervingen vinden Okkie en Nono hem en keren ze terug naar huis. Dat was niet het einde van de belevenissen van de uitvinder en zijn assistent, want er volgende nog een tweede serie. Hierin stond de Floepmachine centraal.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
27

Uitgezonden door
AVRO (29 september 1962 - 9 mei 1964 / 25 december 2000 - 5 januari 2001)

Alternatieve titel
Okkie Trooi

Tekst
Henk M. Meijer Jr.

Muziek
Joop Stokkermans

Begintune gezongen door
Jaap Maarleveld
Kinderkoor De Damrakkertjes

Regie
Nan Wamelink
Bram van Erkel

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 29 juli 2022

© AVRO

AVRO, Jaren 00, Jaren 60, 1962, Joop Stokkermans, John Leddy