Toegankelijkheid

Skip to main content

Nathalie (1987-1988)

NathalieFinland, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog: het zijn economisch zware tijden en de moeder van de achtjarige Nathalie laat haar dochter bij haar grootouders achter om in Zwitserland te gaan werken voor een rijke baron. Een vader heeft Nathalie niet meer. Na een jaar komt haar moeder weer even op bezoek. Nathalie krijgt van haar een tekkel, die ze Bukkie noemt. Ze belooft veel te schrijven, maar nadat de oorlog is uitgebroken komen er geen brieven meer. Nathalie laat zich echter niet kisten en blijkt een zeer harde werkster te zijn. Zij zorgt voor de konijnen, melkt de koe en zorgt voor het kalfje.

NathalieOp een dag slaat het noodlot toe als haar opa door een beer wordt aangevallen. Hij raakt gewond en de koe wordt gedood. De boerderij brengt nu te weinig op voor drie personen om van te leven en de winter is in aantocht. Nathalie gaat als koeienbewaakster werken op de boerderij van een rijke boer. Ze is al bevriend met Tim, de zoon van de familie Berestein. Daar leert ze ook Mario kennen, die ook op de koeien past. De twee jongens worden al snel haar beste vrienden en haar helpen met moeilijke klusjes. Beiden zijn nogal jaloers aangelegd en willen maar al te graag Nathalies aandacht wat regelmatig tot de nodige vechtpartijen leidt.

NathalieDeze tekenfilm is gebaseerd op het boek 'Paimen, piika ja emäntä' van de Finse schrijfster Auni Nuolivaara, dat nooit in het Nederlands is verschenen. Het werd in 1938 voor het eerst verfilmd. Nippon heeft diverse veranderingen aangebracht in het verhaal, om het ook voor de jongste kijkers geschikt te laten zijn. Waar het boek Nathalies leven vanaf haar geboorte tot haar huwelijk beschrijft, beperkt de tekenfilm zich tot de kinderjaren. In het oorspronkelijke verhaal heeft Nathalie een andere naam, Katri. Niet alleen in Nederland werd deze veranderd: in Frankrijk koos men voor Cathy, in Italië werd het Kati, in Spanje Katoli en in Portugal Catarina.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
49

Uitgezonden door
EO (1 januari 1987 - 3 maart 1988)
Kindernet (1 maart 1988 - 30 december 1994)

Originele/alternatieve titel
Makiba no shôjo Katori
Little girl on the farm

Creatie
Auni Nuolivaara (boek "Paimen, piika ja emäntä")

Ontwerp personages
Noboru Takano

Ontwerp decors
Taizaburou Abe

Muziek
Fuyuki Hideki

Begin- en eindtune gezongen door
Jody Pijper

Regie
Hiroshi Saitô

Producenten
Takaji Matsudo
Kôichi Motohashi

Nederlandse vertaling
Tony Dirne

Nederlandse stemmenregie
Tony Dirne

 


Biijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 1 januari 2017

© Nippon Animation/Just Entertainment

1987, Jaren 80, Jaren 90, Kindernet, EO, Jody Pijper, Beatrijs Sluijter