Toegankelijkheid

Skip to main content

Narretje Notedop (1964-1968)

Narretje Notedop

Pieke Dassen is bij het grote publiek vooral bekend als August, één van de drie clowns uit De Film van Ome Willem. Voor dat programma maakte hij iedere aflevering ook een poppenkastvoorstelling over Jan Klaassen en Katrijn, samen met zijn echtgenote Mia. Als poppenspeler was hij al sinds het einde van de jaren ’50 actief in zijn eigen poppentheater “Die Blauwe Scuyte” in de Poesjenellenkelder in Maastricht. Pieke Dassen was ook beeldend kunstenaar en maakte alle poppen en decors zelf. Zijn voorstellingen richtten zich vooral op kinderen en zo werd hij in 1959 door de KRO gevraagd enkele sprookjes op te voeren.

Narretje NotedopDit leidde in 1964 tot een eigen serie over Narretje Notedop, geschreven door Lea Smulders die voor de KRO al teksten schreef voor de poppenserie Kasje Kauwgom. Narretje is een ondeugende nar met een klein hartje die in het paleis van de koning woont. Lodewijk de lakei heeft heel wat met hem te stellen, hij vindt dat Narretje alleen maar pret maakt en liedjes zingt terwijl hij al het serieuze werk doet. Andere bewoners van het paleis zijn onder meer prinses Pingelore, kamermeisje Kaatje en Likkepot de kok. De belevenissen van Narretje verschenen ook in boekvorm, waarvoor Pieke Dassen de illustraties maakte.

Hij overleed in 2007 op 80-jarige leeftijd. In 2012 organiseerde het museum Land van Valkenburg een overzichtstentoonstelling van zijn werk waar ook poppen uit Narretje Notedop te zien waren.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
45

Uitgezonden door
KRO (8 oktober 1964 - 16 november 1968)

Tekst
Lea Smulders

Poppen en poppenspel
Pieke Dassen

Decor
Els Salomons

Muziek
Jean Lambrechts

Begintune gezongen door
Kinderkoor Jacob Hamel onder leiding van Herman Broekhuizen

Regie
Fons Peters
Marga Kerklaan

Productie
René Sleven

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 11 augustus 2016

© KRO

KRO, Jaren 60, 1964