Toegankelijkheid

Skip to main content

Morgen gebeurt het (1957-1959)

Morgen gebeurt hetMet slechts één zender, meerdere omroepen en maar twee keer per week middaguitzendingen lag een vervolgserie voor de jeugd eind jaren '50 niet voor de hand. De meeste programma's hadden afgeronde verhalen en richtten zich voornamelijk op jonge kinderen. Het was daarom bijzonder dat de AVRO het initiatief nam voor Morgen gebeurt het, een "ruimtevaartfantasie voor grote kinderen" zoals de televisiegidsen het omschreven. Uniek was ook dat het om een sciencefictionserie ging, een genre dat geheel nieuw was voor de Nederlandse televisie. Decors, kostuums en speciale effecten waren zeker voor die tijd zeer geloofwaardig.

Morgen gebeurt hetProfessor Plano doet vanuit een observatiestation onderzoek naar de bewoners van de planeet Hyperion die van plan zouden zijn de aarde aan te vallen. Hij wordt daarbij geholpen door Vogelman 3 die zich in de door de professor ontworpen satelliet Karin bevindt. Als er een storing in de verbinding optreedt ontdekt Plano dat Peter Zandvliet, een jongen die nieuwsgierig is naar het werk van de professor, zich in het observatiestation heeft verstopt. Veel tijd om zich om de jongen druk te maken is er niet want Vogelman 3 heeft bezoek gekregen van een geheimzinnige ruimteman in de satelliet. Hij brengt de onderzoeker in trance en zet koers richting aarde.

Morgen gebeurt hetVermomd als mens stelt hij zich aan de professor voor als Geneman - alleen Peter vertrouwt hem niet...
Deze spannende serie werd afwisselend op de zaterdag- en woensdagmiddag uitgezonden om 5 uur. Veel (ouders van) kijkers vroegen om herhaling in de avonduren maar dat was door de beperkte zendtijd niet mogelijk. De serie werd grotendeels wel bewaard door middel van telerecording, het filmen van het beeldscherm. Uiteindelijk zouden er twee afleveringen in oktober 1976 worden herhaald vanwege het 25-jarige bestaan van de televisie in Nederland. In de jaren '60 zou de AVRO nog twee sciencefictionseries maken, De Duivelsgrot en Treinreis naar de toekomst.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
18

Uitgezonden door
AVRO (16 oktober 1957 - 29 april 1959 / 2 oktober - 3 oktober 1976)

Tekst
Mies Bouhuys

Begintune
Nelson Riddle ("The challenge")

Decorontwerp
Peter Zwart

Animatie
Jan van der Does

Regie
Jef de Groot

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 29 juli 2022

© AVRO

AVRO, Jaren 70, 1957, Jaren 50, Ton Lensink, Mies Bouhuys