Toegankelijkheid

Skip to main content

MiniStars (1986-1991)

MinistarsBegin jaren '80 was Minipops een populair programma dat te zien was op de Britse zender Channel 4. De dochter van producer Martin Wyatt deed met haar vriendinnen vaak bekende popartiesten na en zo had hij het idee gekregen om een popprogramma voor en door kinderen te maken. Behalve zingen mochten de kinderen zich ook als hun idool verkleden en optreden alsof ze in hun eigen videoclip speelden. Channel 4 was voor Nederland een onbekende zender maar dankzij de lp die van de Minipops was uitgebracht werd het concept ook hier bekend. In 1986 werd de Nederlandse versie onder de naam MiniStars gelanceerd.

MinistarsEen belangrijk verschil met de Engelse editie was dat alle popnummers waren voorzien van Nederlandse teksten die onder andere door Tineke Schouten, Jan Simon Minkema (van De Familie Knots) en Peter Jan Rens werden gemaakt. De bewerkingen waren geen vertalingen maar nieuwe teksten. Deze werden speciaal voor kinderen geschreven, zoals dat ook bij Kinderen voor Kinderen werd gedaan. 'Girls just wanna have fun' van Cyndi Lauper werd 'IJs, dropjes en gum', 'Borderline' van Madonna werd 'Onzekerheid' en Roberto Jacketti's 'I save the day' kreeg als titel 'Hé, ga je mee'. De begintune is een bewerking van Roger Glovers 'Love is all'.

MinistarsOm te benadrukken dat het om popmuziek ging werd het geheel gepresenteerd door Tom Mulder, destijds DJ bij Hilversum 3, het huidige 3FM. De dubbellp die van de serie verscheen werd een bescheiden succes, maar de single met de titelsong wist de hitparade niet te bereiken en het project kreeg geen vervolg. Toch werd er vijf jaar later een nieuw MiniStarskoor geformeerd. Er volgden nog zes afleveringen, gepresenteerd door Martijn Krabbé en ditmaal werden de nieuwe liedjes op cd uitgebracht. De lp uit 1986 en de cd uit 1991 zijn niet meer in de winkel te koop maar konden enige tijd besteld worden bij Fonos, het Nederlands Muziekarchief.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
10 

Uitgezonden door
TROS (21 november 1986 - 13 februari 1987 / 4 oktober - 8 november 1991)

Presentatie
Tom Mulder
Martijn Krabbé

Koorleiding
Lidy Peters

Regie
Nico Knapper
Inouschka van der Parren

Productie
Willem van der Pol
Bert Schouten
Mark de Vink

 


Publicatiedatum: 12 juli 2007
Laatste aanvulling: 2 september 2013

© TROS

TROS, Jaren 80, Jaren 90, 1986