Toegankelijkheid

Skip to main content

Minimolen (1967)

MinimolenBegin jaren '60 kreeg de Franse animator Serge Danot de opdracht een kleuterserie te maken met afleveringen van 5 minuten, speciaal "voor het slapen gaan". Hij bedacht La Manège Enchanté: een magische tuin met in het midden een draaimolen, bevolkt door wonderlijke figuren. Onder hen waren opa Boterbloem, Margootje en meneer Zebulijn, een grappig mannetje op een springveer. Daarnaast waren er diverse dieren, zoals Ermintrude de roze koe, Gijs de slak en Flappie het konijn. Het meest opvallende dier was Floris, een grappige hond met haren tot op de grond. Dit personage was bedacht door Ivor Wood, een Brits lid van het team van Danot.

MinimolenLater zou hij zelf succes krijgen met zijn serie over de postbode Pieter Post. Het succes dat de vrolijk gekleurde poppenreeks in Frankrijk had bleef niet onopgemerkt en in 1965 kocht de Britse BBC de serie. Eric Thompson, vader van actrice Emma Thompson, had de taak de dialogen te vertalen, maar vond deze nogal saai en simpel. Daarom bedacht hij geheel nieuwe, meer grappige verhaaltjes bij de beelden. Thompsons aanpak werkte, want The Magic Roundabout groeide in Engeland uit tot een legendarische serie. In Nederland werd de reeks bewerkt door Wim Meuldijk, van wie Pipo de Clown destijds dagelijks op televisie te zien was.

In de zomer van 1967 was De Minimolen zes maal per week te zien, maar afgezien van een herhaling acht jaar later zijn er geen verdere afleveringen uitgezonden. Begin 2005 is er een computergeanimeerde speelfilm in Engeland uitgebracht van The Magic Roundabout. In de Engelstalige versie zijn de stemmen van onder andere Ian McKellen, Kylie Minogue, Joanna Lumley en Robbie Williams te horen. In Nederland is de film op dvd uitgebracht onder de titel Magische Draaimolen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
450

Uitgezonden door
NTS/NOS (5 juni - 30 september 1967 / 1 juni - 30 augustus 1975)

Originele/alternatieve titel
La Manège Enchanté
The Magic Roundabout

Ontwerp personages
Serge Danot
Ivor Wood
Enrique Naconor

Scenario
Serge Danot
Aline Lafargue
Eric Thompson

Muziek
Jacques Charrière
Serge Danot
Alain Legrand
Luc Auliver

Regie
Serge Danot

Nederlandse bewerking
Wim Meuldijk

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 2 september 2013

© ORTF / Danot Films

NTS, Jaren 70, Jaren 60, NOS, 1967