Toegankelijkheid

Skip to main content

Mevrouw Ten Kate (1987-1991)

Mevrouw Ten KateMevrouw Mary ten Kate is een gewone Amsterdamse dame met een kantoorbaan die telkens in ongewone situaties terechtkomt. Ze bedoelt het allemaal goed maar door haar onhandigheid gaat er van alles mis. Als het allemaal weer eens fout gaat kan ze niet anders dan 'snotvergeme!' uitroepen. Wanneer ze met haar vriendin Tineke een cruise boekt adviseert deze haar om zwemslagen te oefenen in het zwembad. Maar het geleende zwempak van de buurvrouw blijkt veel te groot zodat mevrouw Ten Kate het tijdens het zwemmen verliest. En als ze bij de kapper in slaap valt wordt ze wakker met een hanenkam.

Mevrouw Ten KateOok in de liefde zit het mevrouw Ten Kate niet mee. Ten einde raad schrijft ze zich in bij een relatiebureau die haar koppelt aan een vreemde man die allemaal dingen wil doen waar zij niet van houdt, en tot overmaat van ramp ook nog zijn moeder heeft meegenomen naar hun eerste afspraakje. Van de laatste zes afleveringen is ook een televisiefilm gemaakt, 'Mevrouw Ten Kate en het beest in de mens'. Hierin raakt mevrouw Ten Kate met haar collega's in een boot verdwaald op zee en belandt ze op een onbewoond eiland. Sindsdien is de serie nog regelmatig herhaald bij Villa Achterwerk.

De begintune wordt door mevrouw Ten Kate zelf gezongen, midden op de Dam in Amsterdam. Onder de toehoorders is Michiel Romeyn die enkele gastrollen in de serie speelde. In het najaar van 1998 was mevrouw Ten Kate weer even terug toen ze de Kinderboekenweek in het Amsterdamse Paradiso geheel in haar eigen stijl opende met een heuse rap. Ter gelegenheid van het verschijnen van het eerste seizoen op dvd was zij op 20 november 2008 opnieuw te zien, in het programmaonderdeel 'De Jakhalzen' van De Wereld Draait Door.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
VPRO (11 oktober 1987 - 10 november 1991 / 4 januari - 8 februari 1994 / 7 juni - 30 augustus 1998 / 24 oktober 2004 / 17 januari - 18 februari 2005)

Alternatieve titel
Mevrouw Ten Kate en het beest in de mens

Scenario
Marjan Luif
Casper Verbrugge

Muziek
Jakob Klaasse
Frans Hendriks

Begintune gezongen door
Marjan Luif

Regie
Casper Verbrugge

Producenten
Dirk Schreiner
Paul Voorthuysen

 


Publicatiedatum: 20 december 2005
Laatste aanvulling: 1 oktober 2016

© VPRO

VPRO, 1987, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Villa Achterwerk, Piet Römer, Cor Witschge, Sylvia de Leur