Toegankelijkheid

Skip to main content

Lassie (1962-1980)

LassieLassie was voor het eerst in 1954 op de Amerikaanse televisie te zien en de serie rond de populaire collie zou maar liefst 19 seizoenen lopen. De reeks was gebaseerd op het boek “Lassie come home” van Eric Knight uit 1938, maar al in 1859 was er een kort verhaal van Elizabeth Gaskell over een hulpvaardige collie, “The half brothers”, uitgebracht. Het boek van Eric Knight werd verfilmd in 1943, met onder andere een piepjonge Elizabeth Taylor, en er zouden tot 1951 nog zes vervolgfilms gemaakt worden. Pal, de hond die als Lassie in alle films te zien was, zou ook in twee proefafleveringen voor de televisieserie spelen.

LassieZijn zoon Lassie Junior, en later ook zijn kleinzonen Spook en Baby, werden de hoofdrolspelers van de serie die acht jaar na de Amerikaanse start ook op de Nederlandse televisie door de NCRV werd uitgezonden. Net als in Amerika werden de heldendaden van Lassie populair en de collie een geliefd hondenras. Speciaal voor jonge kijkers werden in 1966 en 1967 enkele afleveringen Nederlands nagesynchroniseerd. In de loop der jaren verwisselde Lassie enkele malen van eigenaar. De eerste was de 11-jarige Jeff Miller die met zijn moeder en grootvader op een boerderij woonde. Jeffs beste vriend was Porky die zelf ook een hond had, Pokey.

LassieOmdat na drie seizoenen enkele acteurs wilden stoppen verhuisde de familie naar de grote stad en kreeg Lassie een nieuw baasje, de weesjongen Timmy, die geadopteerd was door de familie Martin. De opzet van de serie veranderde niet veel. Lassie kwam in actie nadat een mens of dier in nood zat, in de meeste gevallen Timmy die ergens vast was komen te zitten. Jon Provost, die Timmy speelde, noemde zijn autobiografie in 2007 “Timmy’s in the well” omdat Timmy overal had vast gezeten behalve in een put. Na zeven seizoenen en vele avonturen vond Jon Provost het mooi geweest en besloot hij het contract voor nog eens drie jaar niet te tekenen.

LassieDe producenten bedachten dat de familie Martin naar Australië zouden verhuizen maar dat Lassie eerst een half jaar in quarantaine zou moeten. Omdat hij niet zou willen dat Lassie een half jaar zou worden opgesloten besloot Timmy zijn hond in Amerika achter te laten. Parkopzichter Corey Stuart werd de nieuwe eigenaar en zou Lassie vaak meenemen tijdens zijn werk voor de U.S. Forest Service. Inmiddels werd de serie in kleur uitgezonden en werd er vaak op locatie gefilmd om de prachtige Amerikaanse natuur te laten zien. Na zes seizoenen besloot Lassie door het land te gaan zwerven en overal mensen en dieren te helpen die in nood waren.

De laatste twee jaar van de serie woonde Lassie op de Holden Ranch, een weeshuis voor jongens. In loop der jaren zijn de avonturen van Lassie regelmatig opnieuw bewerkt voor speelfilms, tekenfilms, televisiefilms en de televisieseries The New Lassie in de jaren ’80 en Lassie in de jaren ’90. De tekenfilmserie De nieuwe avonturen van Lassie is op 30 juni 2014 bij de EO van start gegaan.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
591

Uitgezonden door
NCRV (6 oktober 1962 - 29 april 1967 / 19 juli 1979 - 9 maart 1980)
EO (21 januari 1988 - 18 juli 1990)

Alternatieve titel
Lassie, de Schotse herdershond
De trouwe Lassie (België)
Jeff's collie
Timmy & Lassie

Creatie
Eric Knight (boek "Lassie come home")

Hondentrainer
Rudd Weatherwax

Muziek
Nathan Scott
Raoul Kraushaar
Alexander Courage

Begintune
William Lava (seizoen 1, "Secret of the Silent Hills")
Raoul Kraushaar (seizoen 2-3, "Lassie main theme")
Charles Gounod (seizoen 3-4, "Dio Possente" uit de opera Faust)
Les Baxter (seizoen 5-10, 13-19, "The whistler")
Nathan Scott (seizoen 11-12, "Greensleeves")

Producenten
Rudy E. Abel
Dusty Bruce
Bonita Granville
Robert Maxwell
Jack Wrather
William Beaudine Jr.
Robert Golden
Sheldon Leonard

Nederlandse tekstbewerking en regie
Ton Verwey

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 3 februari 2024

© Wrather Corporation

NCRV, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 60, EO, 1962