Toegankelijkheid

Skip to main content

Lappenkat (1976-1977)

LappenkatEr was eens, nog niet zo heel lang geleden, een klein meisje dat Emily heette... zo begint de van oorsprong Britse animatieserie Lappenkat, waarbij aan de hand van oude foto's het verhaal verteld wordt van de bijzondere winkel van Emily. In haar winkeltje is niets te koop, er zijn alleen gevonden voorwerpen te zien die ze ooit heeft meegebracht. Nieuwe voorwerpen legt ze altijd in de etalage naast een grote pluche kat. Wanneer Emily enkele magische woorden uitspreekt komt de slapende kat al geeuwend tot leven, veranderen de zwart-wit foto's in een kleurenfilm en begint het verhaal pas echt.

LappenkatEmily is plotsklaps verdwenen, maar de andere figuren in de etalage zijn ook tot leven gekomen. De lappenpop Madeleine, de gitaar spelende pad Gabriël en de houten boekensteun in de vorm van een specht worden net als de lappenkat wakker. Ook de muizen die als ornamenten te zien zijn op een klein orgel komen tot leven. Samen bekijken ze het vaak wonderlijke voorwerp dat in de etalage is neergelegd en proberen er achter te komen wat het precies is. Maar wanneer de lappenkat weer in slaap valt worden de andere personages ook weer levenloos, en de film verandert weer in oude foto's.

Vooral in Groot-Brittannië is deze serie nog altijd populair. Bij de verkiezing in 2001 door de zender Channel 4 van het meest favoriete kinderprogramma ooit eindigde Bagpuss, de originele titel van Lappenkat, op de vierde plaats.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
NCRV (13 oktober 1976 - 11 mei 1977 / 18 oktober 1978 - 16 mei 1979)

Originele titel
Bagpuss

Scenario
Peter Firmin
Oliver Postgate

Poppen
Peter Firmin

Foto's
Joan Firmin

Muziek
John Faulkner
Sandra Kerr

Regie
Peter Firmin
Oliver Postgate

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 18 oktober 2015

© Smallfilm

NCRV, Jaren 70, 1976, Paula Majoor