Toegankelijkheid

Skip to main content

Ko de Boswachtershow (1990-1994)

Ko de BoswachtershowTussen 24 november 1974 en 19 augustus 1984 maakte Burny Bos op zondagmorgen het kinderradioprogramma Ko de Boswachter-show. Hij speelde zelf de titelfiguur die allerlei wetenswaardigheden vertelde over de natuur met als vaste uitroep “alle konijnenkeutels!”. In de rubriek “Beesten in het nieuws” las hij brieven voor van kinderen die vertelden over hun huisdier. De brieven werden bezorgd door postbode Anton Gleuf, ook gespeeld door Burny Bos. Na tien jaar kwam er aan het programma een einde toen Ko naar Amerika vertrok om een filmcarrière te beginnen want Burny Bos was van de AVRO-radio naar de VPRO-televisie overgestapt.

Ko de BoswachtershowEen paar jaar later richtte hij samen met zijn broer Frank in 1989 zijn eigen productiebedrijf op, Bos Bros. Met de AVRO werd een exclusief vijfjarig contract gesloten voor het produceren van kinderprogramma's, waaronder de Ko de Boswachter Show, maar nu op televisie. Ko, opnieuw gespeeld door Burny Bos, was teruggekeerd uit Amerika voor het enige onbespoten natuurprogramma ter wereld. Samen met postbode Anton Gleuf, gespeeld door Paul R. Kooij, presenteerde hij een biologisch-dynamisch programma vol interessante weetjes over de natuur en de dierenwereld vanuit hun boswachterhut in het Bosbessenbos waar ook kabouters woonden.

Ko de BoswachtershowDe hut hadden ze gekraakt om sloop te voorkomen. Natuurliefhebber Ko en de materialistische Anton botsen weleens met elkaar maar waren meestal de beste vrienden die graag appeltaart aten. Later kreeg het tweetal ook gezelschap van Joke, de vriendin van Ko. De rubriek “Beesten in het nieuws” keerde terug en nieuwe onderdelen waren onder meer “Anton Gleufs Videopost” en de “Ko-bus”, een bus waarin kinderen het dier van de week konden laten zien. Behalve heel veel dieren waren bekende Nederlanders en de Bond voor Ongehuwde Boswachters ook regelmatig van de partij.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
113

Uitgezonden door
AVRO (1 oktober 1990 - 4 juni 1994)

Teksten
Burny Bos
Tamara Bos
Rob Mooij

Muziek
De Houthakkers
Leo Anemaet

Regie
Ben Sombogaart
Rimko Haanstra
Joram Lürsen
Rob Mooij

Productie
Maria de Haas
Leontine Petit

 


Met vriendelijke toestemming van Bos Bros. Film-TV Productions BV

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 17 oktober 2015

© Bos Bros. Film-TV Productions BV/AVRO

AVRO, 1990, Jaren 90, Burny Bos