Toegankelijkheid

Skip to main content
Kinder- en jeugdtelevisie gerelateerd aan Burny Bos
 

Burny BosTot 1974 was Burny Bos onder meer onderwijzer en leraar tekenen, daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieversie hiervan. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea, Mevrouw Ten Kate, Max Laadvermogen, Rembo en Rembo, Achterwerk in de kast, Broertjes, Buurman & Buurman, Achterwerk uit de kast, Het huishouden van Jan Steen en Buurman Bolle ontwikkeld. In 1989 begon hij zijn eigen productiebedrijf BosBros en sloot hij een meerjarig contract met de AVRO.

Voor de AVRO produceerde hij onder andere Het Zakmes, Kinderen van Waterland, Dag Juf, tot morgen, de Ko de boswachtershow, Hoe laat begint het schilderij, Mijn Franse tante Gazeuse en Otje. Hij werd uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 1998.

Tekst: Wikipedia