Toegankelijkheid

Skip to main content

Jetsons, De (1965-1987)

De JetsonsHet succes van The Flintstones bracht de makers op het idee een tekenfilm te maken over een gezin dat niet in het verleden maar in de 21ste eeuw leeft. De Jetsons bestaan uit vader George, moeder Jane, dochter Judy en zoon Elroy. Ze wonen nog steeds op aarde, maar wel in Orbit City, een stad die in de lucht zweeft. George Jetson werkt als 'digital index operator' voor Spacely Space Sprockets. Hoewel hij maar 3 uur per dag en 3 dagen per week hoeft te werken vindt hij toch dat zijn baas meneer Spacely teveel van hem eist. Jane heeft als huisvrouw ook weinig te doen want door slechts op paar knoppen te drukken staat het eten op tafel.

De JetsonsVoor het huishoudelijk werk kan ze een beroep doen op Rosie, een vrouwelijke robot die in een mum van tijd het huis schoonmaakt en op de kinderen past. Eigenlijk is ze al een verouderd model maar de Jetsons zijn erg op haar gesteld geraakt. Dochter Judy is 16 jaar en een tiener zoals die er een eeuw eerder ook al waren, en vooral bezig met jongens, uitgaan en kleding. Elroy is met zijn 10 jaar het jongste lid van de familie. Hij is heel slim en weet alles over de ruimte. Astro is de hond van de Jetsons, en zou familie kunnen zijn van Scooby Doo. Ze lijken niet alleen op elkaar maar hebben ook dezelfde manier van 'praten'.

De JetsonsNet als bij de The Flintstones zijn er tal van grappige verwijzingen naar het Amerika van de jaren '60. Zo gaan George en Jane op vakantie naar Las Venus waar ze de zanger Dean Martian ontmoeten. Toch had de tekenfilm niet het gewenste succes en werd de serie na 24 afleveringen stopgezet. Maar door de jaren heen werd The Jetsons nog vaak herhaald en zo populair dat er in de jaren '80 werd besloten een nieuwe reeks te maken. Uiteindelijk zouden er nog 51 afleveringen, een speelfilm en meerdere televisiefilms volgen. In één van de televisiefilms bouwt Elroy een tijdmachine die hen naar het stenen tijdperk brengt en uiteraard komen ze daar de familie Flintstone tegen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
76

Uitgezonden door
NTS (14 november 1965 - 24 april 1966)
Veronica (1 oktober 1986 - 15 april 1987 / 6 april - 28 september 1988)

Originele titel
The Jetsons

Scenario
Warren Foster
Mike Maltese
Harvey Bullock
Larry Markes
Tony Benedict

Muziek
Hoyt Curtin

Regie
William Hanna
Joseph Barbera
Oscar Dufau
Carl Urbano
Mark Zaslove
Rudy Zamora
Art Davis

Producenten
William Hanna
Joseph Barbera
Bob Hathcock
Jeff Hall
Alex Lovy

 


Publicatiedatum: 10 november 2005
Laatste aanvulling: 28 juli 2017

© Hanna-Barbera Productions, Inc.

NTS, Veronica, Jaren 80, 1965, Jaren 60