Toegankelijkheid

Skip to main content

Jeugdjournaal (vanaf 1981)

JeugdjournaalOp de dag dat het NOS Journaal 25 jaar bestond werd de eerste aflevering van het Jeugdjournaal uitgezonden. Na Engeland was Nederland pas het tweede land met een nieuwsprogramma speciaal voor kinderen. In het begin werd nog gekozen voor een brave presentatie maar na een klein decennium en meer dan een handvol presentatoren is het Jeugdjournaal volwassener gaan worden. Uitgangspunt was en is het nieuws helder en begrijpelijk te brengen, maar nooit kinderlijk. Politici die een vraag omzichtig en met moeilijke woorden beantwoorden, krijgen de vraag gewoon opnieuw te horen, met de bedoeling een antwoord in duidelijke taal te geven.

Schokkend nieuws wordt niet geschuwd, maar er is ook aandacht voor dierennieuws. In 2002 was er een bijzondere uitzending: als één van de weinigen mochten Hans Smit en Brecht van Hulten prins Willem-Alexander en Máxima ter gelegenheid van hun huwelijk interviewen. De vragen waren onder andere door kinderen bedacht, zoals 'eet u van gouden borden?'. De 1 april-grappen van het Jeugdjournaal zijn inmiddels legendarisch, met reportages over een Big Brother voor kinderen en minister-president Jan-Peter Balkende die vertelt een rolletje te krijgen in de derde Harry Potter-film omdat hij zoveel op de hoofdrolspeler lijkt.

Sinds 6 september 2010 is er ook een ochtendjournaal. Elke schooldag is er een uitzending om kwart voor negen, zodat op school het nieuws van de dag kan worden besproken.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
NOS (sinds 5 januari 1981)

Alternatieve titel
NOS Jeugdjournaal

Muziek
Stephen Emmer
Robbert van Ark
Sven Jansen

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 december 2023

© NOS

Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, 1981, NOS, Jaren 20, Leontien Ceulemans