Toegankelijkheid

Skip to main content

Hong Kong Foei (1978-1980)

Hong Kong FoeiBegin jaren '70 waren oosterse vechtsporten als karate en kung fu heel populair geworden, niet in de laatste plaats door de films van Bruce Lee en televisieseries als Kung Fu. Joseph Hanna en William Barbera speelden in 1974 op deze trend in met deze komische tekenfilm. De hoofdpersoon is een stuntelende superheld die de misdaad bestrijdt na een schriftelijke cursus kung fu: Hong Kong Foei, die in het dagelijkse leven Penry heet. Penry is een hond die als conciërge werkt op het politiebureau. Via telefoniste Rosemarie van de meldkamer, die verliefd is op Hong Kong Foei, hoort hij vaak als eerste wat er mis is in de stad.

Hong Kong FoeiZoals Clark Kent een telefooncel gebruikt om zich te transformeren in Superman, zo springt Penry in een archiefkast om er weer uit te komen als Hong Kong Foei. Met zijn Foeimobiel verplaatst hij zich naar de plek des onheils. Door op een gong te slaan kan dit voertuig telkens veranderen, van helikopter tot luchtballon en van fiets tot straaljager. Hong Kong Foei gaat altijd op pad met zijn trouwe vriend Vlek, een kleine gestreepte kat die ook op het politiebureau te vinden is. Vlek is de enige die weet dat Penry en Hong Kong Foei dezelfde persoon is. Zonder dat Penry het door heeft, is Vlek degene die de boeven weet te vangen.

Terwijl Hong Kong Foei nog druk bezig is de juiste bewegingen op te zoeken in zijn handboek, heeft Vlek al een list bedacht waarmee de vele kleurrijke schurken worden uitgeschakeld. In Nederland was Hong Kong Foei te zien als onderdeel van de Berebios. Er zijn slechts 16 afleveringen gemaakt, maar in 2001 werden er speciaal voor het internet nieuwe filmpjes gemaakt. De tekenstijl is heel anders, waarbij de makers goed naar Japanse anime hebben gekeken en Hong Kong Foei allesbehalve stuntelig is.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
16

Uitgezonden door
AVRO (4 oktober 1978 - 21 mei 1980)

Originele titel
Hong Kong Phooey

Scenario
Larz Bourne
Fred S. Fox
Seaman Jacobs
Len Janson
Jack Mendelsohn
Chuck Menville

Ontwerp personages
Marty Murphy

Muziek
Hoyt S. Curtin

Begintune gezongen door
Joop Doderer

Regie
Charles A. Nichols

Producenten
Joseph Hanna
William Barbera
Iwao Takamoto

 


Publicatiedatum: 5 februari 2005
Laatste aanvulling: 15 juli 2013

© Hanna-Barbera Productions

AVRO, Jaren 80, Jaren 70, 1978, Joop Doderer, Kinderbios, Minibios en Berebios