Toegankelijkheid

Skip to main content

Berebios (1977-1980)

BerebiosEind jaren '70 verzorgden AVRO, KRO, NCRV, TROS en VARA om beurten de uitzending op woensdagmiddag. De AVRO bedacht dat het leuk zou zijn om de kinderprogramma's te laten presenteren door de toen populaire beren uit de Bereboot. Zo ontstond de Berebios, een twee uur durende bioscoopvoorstelling op televisie met voorfilms, een hoofdfilm en zelfs een pauze. In de eerste uitzending werden naast een lange aflevering van de Bereboot de tekenfilms De Kleine Beer, Piggeldy en Frederick, en Hippo het Niespaard uitgezonden. Ook was er filmklassieker van Charlie Chaplin te zien en als hoofdfilm een compleet verhaal van Kuifje.

BerebiosDeze opzet was een groot succes met soms bijna een miljoen kijkers, waarschijnlijk ook omdat alle programma's in het Nederlands waren nagesynchroniseerd. In het tweede seizoen kwamen er nieuwe tekenfilms bij. Dit waren voor het grootste deel Amerikaanse series uit de jaren '60, waaronder Hetty de Heks (met de stem van Corrie van Gorp), Inky de Inktvis (ingesproken door Jaap Stobbe) en Hong Kong Foei (met de stem van Joop Doderer). Deze staan daar bekend als "Early Saturday morning cartoons" en zijn relatief goedkoop gemaakt omdat de animatie bewust eenvoudig is gehouden, van een sprekend figuurtje beweegt soms alleen de mond.

Het programma werd zo goed bekeken dat er in 1979 ook een theatervoorstelling van de Berebios kwam. Omdat de Bereboot al een paar jaar gestopt was, en de poppen niet langer het programma presenteerden werd in 1980 het programma voortgezet als Kinderbios.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
21

Uitgezonden door
AVRO (19 oktober 1977 - 21 mei 1980)

Muziek
Joop Stokkermans

Liedjes gezongen door
Kinderkoor Lidy Peters

Poppen
Herbert Stakelbeek

Nasynchronisatie
Theo de Vos

Samenstelling
Bora Lensky

Eindredactie
Rob Herzet

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 2 februari 2018

© AVRO

AVRO, Jaren 70, 1977, Joop Doderer, Jaap Stobbe, Trudy Libosan, Paul van Gorcum, Kinderbios, Minibios en Berebios, Joop Stokkermans